Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, convocat de autoritățile ruse, după expulzarea jurnaliștilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, după ce doi jurnaliști ruşi nu au fost autorizați să intre pe teritoriul ţării noastre şi au făcut cale întoarcere la Moscova.

Conform presei ruse, diplomația a transmis Ambasadorului moldovean o notă de protest după expulzarea jurnaliștilor, în care autorităţile ruse îşi exprimă regretul privind limitarea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a delegațiilor oficiale ruse, a politologilor, militarilor care fac parte din contingenul de menținere a păcii în regiunea transnistreană, a jurnaliștilor şi a simplilor cetățeni.

Astfel, Ministerul rus de Externe califică acțiunile „neprietenoase” şi pune la îndoială „sinceritatea” autorităților de la Chişinău privind menținerea relațiilor bune cu Federaţia Rusă, în baza tratatelor semnate între părţi.

„Moscova așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să ia măsuri imediate şi iminente pentru a preveni astfel de acțiuni, ale căror consecințe cad pe seama părţii moldovenești”, se arată în nota MAE de la Moscova.

Producătorul VGTRK, Marina Safronova, și jurnalistul postului de televiziune „Zvezda”, Alexei Samoliotov, au fost întorși, marţi, de pe Aeroportul Chișinău de către poliția de frontieră, conform presei ruse.

Potrivit publicației ruse Meduza, Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a declarat că Safronov și Samoliotov „nu au specificat scopul vizitei în Republica Moldova”, astfel, au fost întorși la Moscova.

„Ei au declarat că au venit într-o vizită privată, dar nu au putut confirma acest lucru. Ulterior, intențiile lor reale au fost stabilite”, a declarat serviciul de presă.

Cei doi ar fi fost controlați timp de două ore și li s-ar fi luat pașapoartele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...