Introducerea limbii române în Constituție, avizată negativ de o Comisie parlamentară; Socialistul Novac: „Moldova are viitor”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia parlamentară drepturile omului şi relații interetnice a dat aviz negativ proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, cel cu referire la denumirea limbii, prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.

Pentru modificarea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” din Constituție a fost un singur vot, ceilalți membri ai Comisiei au votat împotrivă. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist şi membru al Comisiei, Grigore Novac. „MOLDOVA are viitor…”, a menţionat acesta pe o reţea de socializare.

Deputatul care a votat pentru modificarea Constituției în acest sens este Ion Apostol, care face parte din fracţiunea PL.

Întrebat cine şi cum a votat, Novac a scris într-un comentariu că „Vladimir Țurcan, Grigore Novac, Fiodor Gagauz, Inna Şupac, Maria Postoico au votat împotrivă”, iar „Ion Apostol a votat pentru”.

Cel mai probabil, democrata Galina Balmoş, care de asemenea este membră a Comisiei parlamentare Drepturile Omului şi Relații Interetnice a lipsit din şedinţă.

Până acum proiectul de lege a trecut de mai multe Comisii.

Proiectul a fost semnat de doar 34 de deputaţi, iar pentru modificarea Constituţiei prin Parlament sunt necesare voturile a 2/3 din deputaţi, adică 67. Astfel, în condiţiile în care PL, PLDM şi grupul PPEM şi-au anunţat susţinerea modificării, iar PCRM şi PSRM nu o vor susţine, doar Partidul Democrat poate influenţa această modificare.

Cele 34 de voturi sunt însă insuficiente în condiţiile în care PSRM şi PCRM nu vor vota pentru introducerea sintagmei „limba română” în Constituţie. Astfel, această modificare poate fi făcută doar şi cu votul celorlalţi 36 deputaţi democraţi, 14 dintre care sunt foşti comunişti, iar cel de-al 15-lea, Lidia Lupu – aleasă pe lista PSRM.

Este de menționat că potrivit Constituției, „Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare”, iar „legea se adoptă cu votul a două treimi din deputați”. Totodată, „dacă, de la prezentarea iniţiativei cu privire la modificarea Constituţiei, Parlamentul nu a adoptat timp de un an legea constituţională corespunzătoare, propunerea se consideră nulă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...