Un nou test nuclear. Coreea de Nord a lansat o rachetă intercontinentală care s-a prăbușit în Marea Japoniei

imageResize

Coreea de Nord a lansat, miercuri (ora locală), 29 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală care s-a prăbușit în Marea Japoniei după un zbor de aproape 1.000 de kilometri, potrivit primelor evaluări făcute publice de Pentagon, transmite AFP.

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est (Marea Japoniei) din apropiere de Pyongsong, provincia Pyongan de Sud. Racheta a zburat pe o distanţă de aproximativ 960 de kilometri, capacitatea fiind de aproximativ 4500 de kilometri”, a transmis Statul Major al armatei sud-coreene

Se pare că racheta a fost lansată dintr-un unghi înclinat. În aceste condiţii, dacă ar fi fost lansată din poziţia standard, racheta balistică ar fi putut parcurge peste 10.000 de kilometri, având în vedere altitudinea maximă. Aceasta situaţie ar pune în raza de acţiune zona Hawaii, unde se află forţele americane din Oceanul Pacific, scrie gandul.info.

Președintele american, Donald Trump, a fost informat despre tirul de rachetă din Coreea de Nord în timp ce dispozitivul balistic se mai afla în zbor, a anunțat Casa Albă. Președintele se află în vizită la Congres în momentul tirului și „a fost informat despre situația din Coreea de Nord în timp ce racheta era încă în zbor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Guvernul japonez se află și el în stare de alertă după ce au fost detectate semnale radio stârnind temeri legate de un posibil tir de rachetă, a informat agenția Kyodo.

La 3 septembrie, Coreea de Nord a efectuat al șaselea test nuclear, cel mai puternic până în prezent, privind o bombă H suficient de miniaturizată pentru a echipa o rachetă. La 15 septembrie, la mai puțin de o săptămână după adoptarea de către ONU a celei de-a opta serii de sancțiuni, Phenianul a tras o rachetă balistică deasupra Japoniei, pe o distanță de 3.700 de kilometri, potrivit autorităților de la Seul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente