10:34:24 28.03.2024
Stiri

Un jurnalist român le propune liderilor partidelor care vor organizarea unui referendum pentru abrogarea sistemului mixt să „colecteze 60 de milioane de lei de la susținătorii pe care îi au”

Politică 29.11.2017 12:45 Vizualizări1273 Autor: Ziarul National
Un jurnalist român le propune liderilor partidelor care vor organizarea unui referendum pentru abrogarea sistemului mixt să „colecteze 60 de milioane de lei de la susținătorii pe care îi au”


Jurnalistul Victor Nichituș spune că nu are nimic împotrivă ca referendumul inițiat de mai mulți reprezentanți ai unor ONG-uri, privind abrogarea sistemului mixt, să aibă loc, doar că pentru organizarea acestui plebiscit ar trebui să plătească Partidul Comuniștilor din R. Moldova, Partidul Platforma „DA” și formațiunea politică condusă de Renato Usatâi.

„Dreptul ONG-urilor la implicare civică se suprapune cu protestul partidelor politice referitor la modificarea Codului Electoral. Coincidență sau nu, în acest caz inițiativa unei părți a societății civile moldovenești capătă afilieri politice. Dacă privim atent, o parte din liderii acestor organizații au afilieri indirecte cu formațiunile politice care s-au alăturat acestei inițiative. Nu putem spune că această inițiativă civică nu are afilieri politice, așa cum s-a afirmat. A pretinde neafilierea politică ar fi o minciună”, scrie acesta pe blogul său.

CITIȚI și PD taxează „ONG-urile politizate”, care vor referendum pentru abrogarea sistemului mixt. „Au intrat în combinație politică cu PCRM, PN și PPDA, partide aflate sub pragul electoral”

Acesta amintește că în luna aprilie 2017, în timpul campaniei cu privire la schimbarea Codului Electoral, partidele respective au semnat o declarație comună privind consensul politic pentru menținerea sistemului electoral proporțional. „Deci nu e prima dată când Andrei Năstase își unește forțele cu Renato Usatîi și Vladimir Voronin. Inedită este afilierea unor organizații neguvernamentale, proeuropene, cu PCRM, sau cu formațiunea politică condusă de Renato Usatâi, care promovează menținerea R. Moldova în sfera de influență a Federației Ruse. Declarația potrivit căreia această inițiativă este „inocentă” și reprezintă un demers „pro-democrație și nu în sprijinul vreunui partid din R. Moldova” este ironică. Declanșarea unui exercițiu electoral costă bani. Agenda partidelor politice nu se face folosind banii publici”.

CITIȚI și Oazu Nantoi și Lilia Carasciuc, răspuns pentru PD: „De ce o inițiativă inocentă deranjează atât de mult partidul care ne duce de căpăstru în Europa?”

Nichituș mai spune că dacă Voronin, Năstase sau Usatîi doresc să facă acest exercițiu pro-democrație, n-au decât să îl facă. „Este dreptul domniilor lor! Dar să îl facă folosind banii formațiunilor politice din care fac parte ori pe cei proprii. În nici un caz banii statului. Apropo, dacă liderii acestor formațiuni politice afirmă că au un mare suport public, de ce nu ar face o colectă publică? Sunt sigur că vor strânge 60 de milioane de lei pentru desfășurarea acestui „inocent” referendum”, a conchis acesta.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md