Membri ai unei grupări specializate în transportarea drogurilor din Spania în Rusia, reţinuţi în Moldova cu 30 de kg de haşiş în rezervor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Membrii unei grupări specializate în comercializarea şi transportarea transfrontalieră a drogurilor din Uniunea Europeană spre Federaţia Rusă, prin tranzitarea Republicii Moldova, au fost reţinuţi recent de procurorii PCCOCS, reprezentanţii MAI, inclusiv cu implicarea colegilor din organele de drept din Rusia, Ucraina, şi Spania. Grupul era format din cetăţeni moldoveni, fiind dirijat de către un lider zis „Lică”. Deocamdată, oamenii legii au documentat două cazuri de transportare a 40 kg de haşiş în vara acestui an şi 30 de kg de haşiş, la data de 23 noiembrie, atunci când patru membri ai grupării au şi fost reţinuţi.

Potrivit procurorului PCCOCS, Lilian Bacalîm, membrii grupării au intrat în vizorul organelor de drept în anul 2016, iar până în prezent pe cazul dat au fost efectuate peste 110 acţiuni de urmărire penală şi 85 de măsuri speciale de investigaţie. Astfel, în urma lucrului efectuat s-a reuşit reţinirea, la 23 noiembrie a patru membrii ai grupării criminale în moment ce introduceau în Moldova, prin contrabandă, o cantitate de haşiş.

Procurorul pe caz, Nicolae Dumbrăvianu, a menţionat că s-a stabilit că la data de 10 noiembrie, doi membri ai grupării s-au deplasat în Spania, au procurat o anumită cantitate de haşiş, l-au depozitat în rezervorul automobilului de model „Audi” cu care se deplasau, iar apoi s-au întors spre Moldova. Astfel, la data de 22 noiembrie aceştia au intrat în Moldova. În urma reţinerii membrilor grupării şi efectuării percheziţiilor, în rezervorul automobilului au fost descoperite 39 de plăci cu haşiş în cantitate totală de 30 de kg.

Un alt caz a fost documentat încă în vara acestui an de către oamenii legii din Rusia, unde trei membri ai acestei grupări au fost reţinuţi cu 40 de kg de haşiş. Astfel, procurorii moldoveni urmează să solicite prin intermediul comisiilor rogatorii a actelor de documentare a celor 40 de kg de haşiş astfel ca să fie acuzaţi pe ambele capete de acuzare.

S-a stabilit că aceştia procuratu drogurile din Spania cu aproximativ 1.200-1.500 euro pentru un kilogram, iar în Rusia îl comercializau deja la 4.000-5.000 de euro pentru un kg, în funcţie de calitate.

Liderul grupării, alias „Lică”, a fost reţinut în regiunea Lvov din Ucraina după ce, cu o zi mai devreme a fost anunţat în căutare internaţională. Potrivit procurorilor, acesta întreprindea măsuri de precauţie, părăsind teritoriul Republicii Moldova şi dirijând de la distanţă transportarea drogurilor până în Federaţia Rusă.

Alţi membri ai grupării au fost identificaţi, dar deocamdată nu au fost reţinuţi. Aceştia aveau vârste între 35-45 de ani, toţi cei reţinuţi în Moldova sunt originari din Căuşeni.

Dacă vinovăţia acestora va fi demonstrată, membrii grupării riscă până la 15 ani pentru transportarea şi comercializarea drogurilor, precum şi până la 7 ani de închisoare pentru contrabandă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...