„În ultimii doi ani, în Republica Moldova creditarea continuă să se reducă semnificativ. În octombrie, volumul creditelor a scăzut cu 2 la sută comparativ cu septembrie. Dacă se ne referim la volumul anual al creditelor, acesta s-a micşorat cu 8,4 la sută. În ultimele 12 luni, din economie au fost retraşi peste 2 828 milioane de lei. Anume acest indicator arată situaţia din economie”, a scris pe pagina sa de Facebook Alexandru Slusari.

„Împreună cu fluxul de investiţii străine directe şi cu volumul de investiţii pe termen lung sunt în scădere. Mediul de afaceri nu vrea să investească în economia statului capturat. Sutele de întreprinderi mici şi mijlocii se închid, nu rezistă tendinţei de concentrare a economiei în mâinile marilor companii, care sunt controlate de guvernare mai uşor. Regimul autoritar nu are nevoie de clasa de mijloc liberă de oameni. Acum suntem martorii unui nou val de migraţiune şi unei creşteri a remitenţilor din străinătate”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Potrivit lui Alexandru Slusari, „propaganda lui Plahotniuc încearcă să ne convingă că ţara trece printr-o creştere economică, prezentând cifre care majorează veniturile de la vamă şi de la inspecţia fiscală. Este clar că cifrele sunt comparate cu cele din 2015-2016, atunci când lupta oligarhilor şi şocul economic provocat de furtul miliardului au dus la o criză severă în mediul de afaceri, iar instituţiile vamale şi fiscale nu au fost controlate”.

Totodată, Alexandru Slusari spune că Plahotniuc a ştiut despre toate schemele de evaziune fiscală, dar Procuratura lui CNA-ul au închis ochii la aceste scheme.

„În schimbul acesta, Filat nu observa schemele lui Plahotniuc de la Moldotelecom, Metalferos, cele din sectorul energetic şi cel bancar. Ajungând să fie unicul dictator, oligarhul Plahotniuc, pentru PR-ul său, a oprit pentru o perioadă o parte din schemele de la vamă şi FISC, chiar dacă auzim din când în când despre reţinerea unor loturi de ţigări.  Însă nu a fost pedepsit niciun membru al conducerii, care în 2016 activau în sectorul vamal şi fiscal. Iar Baliţchi a ajuns în anturajul lui Shor şi se plimbă prin ţări străine”, a conchis vicepreşedintele Platformei DA.