Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei şi Infrastructurii, contractul încheiat cu firma Glorinal prevede lucrări de amenajare interioară a edificiului Parlamentului, dar şi a teritoriului adiacent. Clădirea va fi înconjurată şi de un gard, care va împrejmui sediul în perimetrul străzilor Sfatul Ţării, Anatol Corobceanu şi Maria Cebotari. Acum un an, presa scria că deputaţii şi-au făcut un cadou de sute de milioane de lei. Astfel, Ministerul Construcţiilor de atunci a semnat un contract de peste 118 milioane de lei.

Întrebate cum explică alocarea acestor resurse financiare în plină criză economică, autorităţile au replicat că acestea sunt ultimele lucrări din proiectul de modernizare a clădirii legislativului şi nu puteau fi lăsate baltă.

De altfel, aleşii poporului au fost generoşi în alocarea surselor financiare pentru confortul lor. În vara anului trecut, au fost cheltuite peste 20 de milioane de lei pentru amenajarea sălii „Europa” a Parlamentului. Iar peste 64 de milioane de lei au fot plătite pentru montarea sistemelor de ventilare şi a celor de protecţie în caz de incendiu. Alte 9 milioane de lei s-au cheltuit pentru a instala gratii la uşi şi peliculă antiglonţ la ferestrele legislativului. În total, reconstrucţia clădirii în care au loc şedinţele plenului au costat bugetul public peste 376 de milioane de lei. Amintim că acum trei ani, compania de construcţii Glorinal a fost absolvită de plata unor taxe şi impozite în sumă de 25 de milioane de lei. Scutirea era prevăzută în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2014 şi era motivată prin faptul că statul, la rândul său, îi datora companiei o sumă similară, după ce aceasta a executat lucrări de restaurare a complexului monastic „Curchi”. O iniţiativă similară a fost votată de Parlament în 2013, însă ulterior Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională.

Presa a scris anterior că firma Glorinal i-ar aparţine lui Oleg Voronin, fiul liderului comunist.