Usatîi: PD se teme de referendum pentru că înţelege că va fi sancţionat de alegători

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat se teme de referendumul pentru anularea sistemului mixt în condiţiile în care înţelege că va fi sancţionat pentru faptul că minţit cinic cetăţenii. Aceasta afirmă preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, formaţiunea căruia şi-a anunţat deja susţinerea grupului de iniţiativă privind organizarea referendumului, aducând drept dovadă şi câteva argumente.

„Dacă sunteţi atât de siguri de faptul că societatea susţine noul sistem electoral, atunci de ce vă este frică de plebiscit? Probabil pentru că toate promisiunile-cheie din partea voastră legate de mixt, într-un final s-au dovedit a fi minciună?! Aţi promis oamenilor posibilitatea demiterii deputaţilor din Parlament, dar acest punct a fost exclus tehnic din lege. Aţi promis 25 de locuri pentru diasporă şi Transnistria, dar aţi lăsat 5. Aţi propus alegerea „deputaţilor din raion” care vor promova interesele raionului, dar circumscripţiile au fost formate altfel – niciun fel de „deputat din raion” n-o să fie. O adevărată escrocherie care, cu siguranţă, va fi sancţionată de cetăţeni”, a scris Renato Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Vedeţi şi: Când îi convine, PD-ul amintește de Comisia de la Veneția: „Referendumul nu poate avea loc

Potrivit politicianului, argumentele PDM precum că sistemul electoral nu poate fi modificat cu mai puţin de un an înainte alegeri aşa cum recomandă Comisia de la Veneţia, în genere depăşeşte orice limite. „Vreau doar să amintesc: atunci când aceeaşi comisie a declarat că sistemul în genere nu trebuie modificat, democraţii şi socialiştii vorbeau despre „decizia suverană” de a decide de sine stătător. Adică Dodon şi Plahotniuc au acest drept suveran, dar poporul nu are?”, s-a mai întrebat Usatîi.

În calitate de post-scriptum, preşedintele PN scrie despre „argumentul forte” adus azi de purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, precum că legea privind trecerea la sistemul electoral nu poate fi anulată pentru că a intrat în vigoare. „Ştiţi, referendumul pentru asta şi va avea loc, pentru a anula o lege intrată în vigoare. Legile se mai şi anulează. Ele pot fi anulate de cetăţeni la referendum, pot fi anulate de deputaţii în Parlament, la noi, pe cât ar fi de trist, chiar şi Constituţia poate fi anulată de Curtea voastră Constituţională de buzunar”, a argumentat Renato Usatîi.

„Unicul lucru fatal chiar şi în Moldova este lipsa de creier. Dacă cineva l-a pierdut, atunci deja cu siguranţă nu mai întorci nimic”, a conchis politicianul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...