Precizările Ministrului Finanțelor privind finanțările anunțate de UE

Actuala guvernare trebuie mai întâi să obțină rezultate, apoi va primi bani de la Uniunea Europeană. Astfel a comentat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, acordurile de finanțare convenite recent cu UE. ”Observați ca dacă guvernările anterioare primeau uneori banii în avans de la UE, dar apoi s-a dovedit că nu de fiecare dată și-au făcut treaba, Guvernul Filip nu a cerut și nu va cere bani în avans, vom livra întâi rezultate, vom avea o abordare tehnică și pragmatică, nu una politică, asta chiar dacă urmează un an electoral”, a spus ministrul Finanțelor.

De asemenea, oficialul a venit cu precizări cu privire la finanțările anunțate de Uniunea Europeană și care au provocat confuzie în presă.

În primul caz, este vorba despre suport bugetar, anunțat de Bruxelles după evaluarea a 4 programe: liberalizarea vizelor, liberalizarea comerțului, reforma finanțelor publice și reforma Poliției, iar banii vor ajunge în țară până la sfârșitul anului. ”Moldova a făcut în 2016 reformele la care s-a angajat în relația cu UE, iar efectele financiare continuă să se vadă, astfel încât țara noastră va primi luna viitoare 21,5 milioane euro sub formă de grant. Deci, este și o finanțare care ajunge anul acesta, așa cum corect s-a comunicat de la Guvern”, a precizat ministrul Finanțelor.

În al doilea caz, este vorba despre asistența macrofinanciară, preconizată pentru anul viitor. ”Aceste 100 milioane euro vor veni sub formă de grant – 40 de milioane de euro și împrumut – 60 de milioane de euro. Toată suma este împărțită în 3 tranșe. Pentru fiecare tranșă sunt între 8 și 10 acțiuni. Deci, în total, 28 de acțiuni care urmează a fi implementate. Banii vor fi eliberați pe măsura implementării acestor acțiuni și vreau să vă spun că aceste obiective, pe care le-am agreat cu Uniunea Europeană, întocmai coincid cu agenda de reforme pe care și-a asumat-o Guvernul, exact vine să susțină obiectivele noastre de reforme”, a mai spus Octavian Armașu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.