04:32:46 25.04.2024
Stiri

Oazu Nantoi și Lilia Carasciuc, răspuns pentru PD: „De ce o inițiativă inocentă deranjează atât de mult partidul care ne duce de căpăstru în Europa?”

Politică 28.11.2017 15:00 Vizualizări3218 Autor: Ziarul National
Oazu Nantoi și Lilia Carasciuc, răspuns pentru PD: „De ce o inițiativă inocentă deranjează atât de mult partidul care ne duce de căpăstru în Europa?”


Reprezentanții ONG-urilor care vor să inițieze un referendum de anulare a sistemului mixt, acuzați de partidul de la guvernare că ar fi politizate, susțin că acest demers este unul „pro-democrație și nu în sprijinul vreunui partid din R. Moldova”.

„Nu înțeleg de ce o inițiativă atât de inocentă a societății civile deranjează atât de mult partidul care zice că ne duce de căpăstru în Europa? În calitatea mea de cetățean, eu am dreptul să-mi expun părerea. Dacă această părere coincide cu a vreunui partid, e treaba acelui partid. Mi-e lehamite... Nu ai ce comenta”, susține analistul Oazu Nantoi, care a fost prezent la conferința de presă în cadrul căreia a fost anunțată inițiativa de a organiza acest referendum.

Oazu Nantoi a mai declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că un asemenea exercițiu electoral poate fi organizat și în mai puțin de un an până la alegeri, „dacă acesta duce la îmbunătățirea legislației”.

Comentând acuzațiile purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, făcute astăzi la adresa inițiatiorilor referendumului, șefa „Transparency International Moldova”, Lilia Carasciuc, ne-a spus că cetățenii R. Moldova pierd mult mai mulți bani de pe urma unui asemenea sistem electoral, decât s-ar aloca pentru organizarea plebiscitului.

„Noi pierdem mult mai mult când țara este fraudată de miliarde din sistemul bancar, oamenii devin mult mai săraci atunci când se spală bani murdari prin sistemul nostru bancar, iar cineva primește sume mari de bani cu care capturează și mai mult statul. Pentru a restabili în această țară supremația legii, a crea un mediu concurențial, pentru a face un pas spre democrație, putem găsi acei bani. Prin aprobarea sistemului mixt, s-a făcut un pas înapoi de la democrație, chiar dacă societatea civilă, partenerii de dezvoltare, inclusiv Comisia de la Veneția s-au pronunțat împotriva aprobării acestui sistem, care favorizează actualele partide de la guvernare”, ne-a spus Lilia Carasciuc.

În opinia șefei „Transparency International Moldova”, sistemul proporțional care a funcționat în R. Moldova este „cât de cât democratic”, chiar dacă existau anumite probleme în legislație care puteau fi remediate.

Anterior, reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale din R. Moldova au anunțat că timp de o lună va fi creat un grup de inițiativă care va strânge 200 de mii de semnături în favoarea organizării unui recensământ privind anularea sistemului mixt.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md