11:35:24 25.04.2024
Stiri

Ministrul Finanțelor dă asigurări că R. Moldova este în grafic cu îndeplinirea condițiilor, pentru ca UE să acorde prima TRANȘĂ din cele 100 de milioane de euro

Economie 28.11.2017 14:37 Vizualizări1615 Autor: Ziarul National
Ministrul Finanțelor dă asigurări că R. Moldova este în grafic cu îndeplinirea condițiilor, pentru ca UE să acorde prima TRANȘĂ din cele 100 de milioane de euro privesc.eu


Până la finele anului curent Uniunea Europeană (UE) va acorda R. Moldova 21,5 milioane de euro pentru suportul bugetar, în cadrul a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017, iar prima tranșă a asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro va fi virată deja în anul 2018.

Precizările respective au fost făcute de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, după ședința săptămânală de astăzi a Partidului Democrat (PD), în contextul în care în spațiul public au existat confuzii vizavi de banii proveniți pentru suportul bugetar și asistența macrofinanciară.

„R. Moldova va primi bani din două finanţări total diferite. Este vorba despre Acordul privind asistența macrofinanciară şi despre suportul bugetar care va fi alocat R. Moldova până la sfârșitul anului curent pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017”, a menționat acesta.

Ministrul a subliniat că, pentru asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, R. Moldova a semnat documentele oficiale săptămâna trecută, la Bruxelles. „A fost încheiată o înțelegere care prevede suma de 100 de milioane pentru R. Moldova, dintre care 40 de milioane grant și 60 de milioane împrumut. Această sumă va fi acordată în trei tranşe. Banii vor eliberați pe măsura implementării celor 28 de acțiuni de către Guvern și Parlament. Condiţiile impuse de UE coincid cu agenda de reforme stabilită de Guvern. E vorba de lupta cu corupția, îmbunătăţirea situaţiei în sistemul bancar etc.”, a menționat Armaşu.

În același context, ministrul Finanțelor a mai spus că R. Moldova practic a îndeplinit cele zece condiții pentru ca să fie acordată prima tranșă din asistența de 100 de milioane de euro, dar pentru că la mijloc sunt unele chestiuni tehnice nu va fi posibil ca banii să vină până la finale anului curent. „Acest memorandum semnat la Bruxelles mai trebuie ratificat de Parlament. Eu estimez că vom finaliza toate procedurile în luna ianuarie 2018. Până la finele anului curent noi vom implementa cele zece condiții în vederea acordării primei tranșe. Aceste condiții sunt practic îndeplinite. Ulterior, vom invita echipa de evaluatori. Noi ne-am propus ca mai întâi să livrăm rezultate, iar mai apoi să primim banii de la UE. Conducerea PD a agreat această strategie și avem tot suportul partidului”, a punctat Octavian Armașu.

Oficialul a vorbit și despre finanțarea de 21,5 milioane de euro, care vor veni până la finele anului 2017.

„Cealaltă finanţare este un suport bugetar, sub formă de granturi care se achită în funcţie de cum au fost evaluate reformele implementate. Până la sfârşitul anului R. Moldova va primi 21,5 milioane de euro pentru următoarele programe: liberalizarea vizelor, liberalizarea comerțului, reforma finanțelor publice și reforma Poliției. Reformele au fost realizate în 2016”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md