08:30:00 25.04.2024
Stiri

PD taxează „ONG-urile politizate”, care vor referendum pentru abrogarea sistemului mixt. „Au intrat în combinație politică cu PCRM, PN și PPDA, partide aflate sub pragul electoral”

Politică 28.11.2017 13:06 Vizualizări2127 Autor: Ziarul National
PD taxează „ONG-urile politizate”, care vor referendum pentru abrogarea sistemului mixt. „Au intrat în combinație politică cu PCRM, PN și PPDA, partide aflate sub pragul electoral”


Reprezentanții Partidului Democrat (PD) consideră că inițiativa unor ONG-uri de a iniția un referendum pentru abrogarea sistemului mixt, aprobat în vara 2017, nu poate să aibă loc cu un an înaintea alegerilor parlamentare. Mai mult, democrații spun că „așa-zisele ONG-uri proeuropene” ar fi folosite ca paravan de Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), Partidul Nostru (PN) și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA), formațiuni aflate sub pragul electoral. Declarația a fost făcută astăzi de purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, după ședința săptămânală a formațiunii conduse de Vlad Plahotniuc.

„Câteva ONG-uri, împreună cu liderii unor partide aflate sub pragul electoral - PCRM, PN și PPDA, și-au dat mâna pentru a mai stoarce niște bani de la bugetul public. Organizarea unui asemenea referendum ar costa bugetul public nu mai puțin de 60 de milioane de lei. Nu avem capacitatea de a cheltui asemenea sume din buget. Aceste partide și ONG-uri politizate intenționează să inițieze un referendum împotriva cetățenilor R. Moldova, care își doresc să-și aleagă direct deputații la viitoarele alegeri. Cred că este o dublă premieră pentru politica moldovenească. Pe de o parte, sunt ONG-uri așa-zis proeuropene, care acționează împreună cu partide de stânga și chiar de extremă stânga, într-un proiect împotriva unei voințe clar exprimată de cetățeni. Pe de altă parte, ei vor să organizeze un referendum împotriva faptului că cetățenii și-au primit un drept legitim, pe care îl cer de foarte mulți ani. Să organizeze acest referendum pe banii proprii”, a declarat Gămurari.

În același context, reprezentantul PD afirmă că un asemenea referendum nu poate avea loc conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, iar inițiatorii și cei care ar sta în spatele lor știu prea bine acest lucru.

CITIȚI și Societatea civilă din R. Moldova inițiază un REFERENDUM pentru ANULAREA sistemului mixt

„Sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Comisia de la Veneția, la care atât de des face referire opoziția, spune foarte clar acest lucru. Ei știu că inițiativa lor nu are nicio șansă de reușită. Știu că votul mixt nu va putea fi anulat, dar se folosesc de acest pretext pentru a-și face campanie electorală pe banii cetățenilor. Suntem în situația să constatăm că un grup de ONG-uri au intrat în combinație politică cu PCRM, PN și PPDA și sunt folosite ca paravan de liderii acestor partide. Ei speră ca, prin acest referendum, să reușească să-și revină din criza în care se află. Aceste organizații neguvernamentale se implică în politică și vor fi taxate. Se comportă ca actori politici, nu ca reprezentanți ai societății civile. Ca urmare, ele vor fi tratate ca și competitori politici, având în vedere că reprezintă interesul politic al partidelor menționate, nu interesul cetățenilor”, a adăugat acesta.

Gămurari a făcut trimitere și la referendumul eșuat din municipiul Chișinău: „Eșecul usturător pe care l-a avut PSRM în municipiul Chișinău arată că inițiativele populiste nu se bucură de interesul oamenilor”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PD a vorbit și despre ultimele alegeri locale noi, în cadrul cărora reprezentanții opoziției, care vor anularea sistemului mixt, nu au avut niciun candidat înscris în cursă.

„La alegerile locale, care au avut loc în zece localități, partidele de opoziție, cele care contestă votul mixt, nu au avut niciun candidat. Acest lucru spune foarte multe despre seriozitatea și reprezentativitatea partidelor respective. Acest lucru arată clar de ce se tem în realitate de sistemul mixt. Aceste partide nu au oameni capabili cu care să meargă în fața alegătorilor. De aceea nu vor ca deputații să fie aleși direct de oameni, dar pe liste de partid”, a conchis Vitalie Gămurari.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md