Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova a comemorat victimele Holodomorului

Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova (CFUM) a organizat, la Liceul Teoretic „Spiru Haret”, evenimentul ”Aprinde o lumânare”, de comemorare a victimelor foametei din Basarabia și a celei din Ucraina, cunoscută ca Holodomor. În 2006 Parlamentul Ucrainei, iar apoi și alte 24 de țări, au recunoscut oficial Holodomorul drept genocid al poporului ucrainean.

Foametea a fost rezultatul confiscării de către autorităție societice a cerealelor și a tuturor produselor alimentare de la țărani. În luna august 1932, regimul totalitar bolșevic în frunte cu Iosif Stalin a impus o lege numită în popor „Legea celor cinci spice”, care încadra în categoria „dușmani ai poporului” orice persoană care „atenta la avutul obștesc”.

Pentru câteva spice de grâu luate de țărani, de exemplu, de pe câmpul colhozului, aceștia erau condamnați la pedepse de peste 12 ani de închisoare sau erau executați prin împușcare. Cei întemnițați nu puteau beneficia de amnistie. Legea respectivă a funcționat până la 4 iunie 1947.

Președinta CFUM, Valentina Moraru, a declarat în cadrul evenimentului de comemorare: ”De Ziua Holodomorului, care se organizează de către ucrainenii de pretutindeni la finele lunii noiembrie în fiecare an, noi, ucrainenii etnici din Republica Moldova comemorăm și victimele foametei organizate în Basarabia. Aprindem lumânări și ne închinăm. Păstrăm un moment de reculegere în memoria tuturor celor care au suferit foamete cumplită din vina unui regim monstruos. Noi, ucrainenii, am pierdut cel puțin 4 milioane de oameni. Numărul de decese cauzat de foamete în Moldova Sovietică este de minim 115 de mii de persoane. Însă noi existăm, deci am rezistat. Am devenit independenți prin luptă și durere. Astăzi procesul de conturare a identității statale continuă, noi consolidăm țările noastre, le apărăm și contribuim la construirea unui viitor frumos pentru copiii și nepoții noștri”.

Victor Ambroci,  director, Liceul Teoretic Spiru Haret: ”Este imposibil de apreciat amploarea tragediei, care nu poate fi dată uitării. După un scenariu al lui Stalin, care a fost aplicat anterior în Ucraina, Basarabia a fost supusă unei crunte terori. Populaţia dintre Prut şi Nistru a fost deportată și omorâtă prin înfometare, însă despre cele întâmplate există o percepţie fragmentară în societate. Activitățile de comemorare și de informare despre foametea înspăimântătoare, organizată de Soviete, sunt necesare pentru a înlătura această ruptură a memoriei și pentru perpetuarea în cunoștința tinerilor sentimentului de dragoste şi devotament faţă de patrie şi față de poporul din care facem parte”.

În cadrul evenimentului, elevii de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” au prezentat asistenței un mini-spectacol pentru a reda simbolic aplicarea ”legii celor cinci spice”. Participanții la acțiunea de comemorare au aprins lumânări și au distribuit pâini simbolice celor prezenți. La eveniment au participat în jur de 50 de persoane, printre care reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, instituțiilor de stat, mediului de afaceri; jurnaliști și membri ai societății civile.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.