Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Trei candidați intră într-o nouă…

Trei candidați intră într-o nouă competiție pentru fotoliul de șef al Autorității Naționale de Integritate

Dosarele celor trei candidați înscriși în competiția pentru fotoliul de șef al Autorității Naționale (ANI) de Integritate (ANI) au fost convingătoare pentru memebrii Consiliului de Integritate (CI). După studierea acestora, membrii CI au admis pe Rodica Antoci, şefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției, pe Francisco Talmaci, şef al Direcţiei sinteză, asistenţă juridică şi control de la Ministerul Finanțelor, și pe Lidia Chireoglo, ofițer superior de urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție, la următoarea probă, cea scrisă, care va avea loc la 4 decembrie. Între timp, concursul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al ANI este pe ultima sută de metri. Unicul pretendent rămas în competiție, Lilian Chișcă, şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a ANI, a fost supus la 27 noiembrie testului la poligraf, iar în câteva zile urmează a fi făcut public rezultatul. Dacă va fi unul pozitiv, Chișcă va fi numit vicepreședinte al ANI, un rezultat negativ ar însemna anunțarea unui nou concurs.

Lilian Chișcă și-a anunțat inițial și intenția de a candida la funcția de șef al ANI, dar și-a retras dosarul cu câteva zile înainte de demararea probelor. De cealaltă parte, Francisco Talmaci s-a înscris în concursul pentru funcția de vicepreședinte al ANI, fiind lider după primele două probe – cea scrisă și interviul. Înainte de testul la poligraf, Talmaci s-a retras din competiție în favoarea concursului pentru fotoliul de șef al ANI.

Este cea de-a doua tentativă de numirea a unui șef la ANI, instituție devenită nefuncțională la 1 august 2016, odată cu reformareaa acesteia.

Primul concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI a eșuat.  Consiliul de Integritate al ANI nu a putut alege un președinte, deși a anunțat un concurs în acest sens încă în aprilie 2017. La începutul lunii octombrie, doi candidați înregistrați în cursă, Victor Strătilă și Teodor Cârnaț au fost anunțați că nu au trecut testul de poligraful, respectiv s-a anunțat un nou concurs pentru șefia ANI.