Guvernul spune NU socialiștilor; Magistrații Curții Constituționale pot deține cetățenia României

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de Miniștri respinge proiectul de lege înaintat de către deputații socialiști privind modificarea Legii cu privire la Curtea Constituţională (CC), astfel ca magistrații CC să nu poată deţine decât cetăţenia Republicii Moldova, precum şi să poată fi atraşi la răspundere penală, pentru acţiunile sau omisiunile comise nemijlocit în exercitarea mandatului. În speţă, potrivit proiectului semnat de şase deputaţi, socialiştii vor dreptul de atragere la răspundere penală a membrilor Curţii Constituţionale în caz de pronunţare a unor decizii contrare legii, corupere pasivă, abuz sau exces de putere, îmbogățire ilicită precum şi uzurparea puterii în stat.

Conform Guvernului, care nu susține proiectul de lege al socialiștilor, Republica Moldova a ratificat Convenţia europeană cu privire la cetăţenie, astfel nu poate invoca prevederile legislaţiei sale interne ca justificare a neexecutării unui tratat la care este parte și este obligată de a asigura ca cetăţenii săi care posedă şi alte cetăţenii să beneficieze de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Mai mult, reprezentanții Guvernului spun că necesitatea instituirii restrângerii în exerciţiul funcţiei de judecător al Curţii Constituţionale pentru persoana care deţine şi cetăţenia altui stat decât a Republicii Moldova nu este argumentată în nota informativă la proiect.

În partea ce ţine de verificarea legalităţii Hotărârilor Curţii Constituţionale, Guvernul menționează că potrivit Constituției hotărârile Curţii Constituţionale sunt definitive şi nu pot fi atacate.

Vedeţi şi: Supăraţi pe decizia CC, socialiştii vor simplificarea procedurii de atragere la răspundere a judecătorilor constituţionali şi interzicerea dublei cetăţenii pentru aceştia

Cu referire la redacţia propusă potrivit căruia ridicarea imunităţii judecătorului Curţii Constituţionale şi încetarea exercitării funcţiei să fie decisă în anumite situaţii de către Parlament, Guvernul spune că doleanța atinge principiul independenţei judecătorilor Curţii Constituţionale, care îi protejează pe judecători în primul rând de influenţe externe la îndeplinirea atribuţiilor jurisdicţionale.

„Esenţa independenţei judecătorilor constituţionali constă în faptul că aceştia, în exercitarea atribuţiilor, nu sunt angajaţii autorităţii care i-a numit.
Din momentul depunerii jurămuntului, judecătorii sunt independenţi, inamovibili şi se supun numai Constituţiei”, conform avizului negativ care urmează a fi dat de Guvern.

Amintim că după decizia Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui Igor Dodon, socialiştii au anunţat că vor înainta în Parlament un proiect de lege prin care să interzică dubla cetăţenie a judecătorilor Curţii Constituţionale, dar şi să simplifice procedura de atragere la răspundere a judecătorilor CC. Atunci, aceştia au declarat că „nu este normal atunci când şase cetăţeni, care au jurat credinţă altui stat şi care au paşaport străin în buzunar, să decidă asupra soartei Republicii Moldova”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...