Volker: Trump dorește ca Ucrainei să-i fie retrocedate teritoriile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, dorește să obțină pace în Ucraina și ca Ucrainei să-i fie retrocedate teritoriile, a declarat Kurt Volker, reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA în Ucraina, într-un interviu pentru Politico.

Potrivit lui Volker, în administrația Trump există un grup de oameni, din care face și el parte, care crede că îmbunătățirea relațiilor cu Rusia este imposibilă în condițiile în care Rusia susține încă războiul din Ucraina și, ca urmare face obiectul unor sancțiuni europene și americane.

Volker a explicat că după discuțiile din noiembrie cu Vladislav Surkov, nu mai știe care va fi următorul pas, pentru că toate progresele obținute mai devreme s-au dovedit a fi anulate la întâlnirea din noiembrie.

„A treia reuniune a noastră a fost un pas înapoi. (Rușii – n.r.) s-au întors la propunerea lor inițială. Poate că a fost un motiv diferit, fără legătură cu Ucraina, cu doar ca starea relațiilor noastre cu Rusia“, a spus Volker.

El a sugerat că eșecul negocierilor ar putea fi din cauza faptului că președintele rus Vladimir Putin nu a putut să aibă discuții bilaterale cu Donald Trump în cadrul summitului APEC. Să ne amintim că Moscova a acuzat atunci partea americană că nu a „arătat flexibilitate” în organizarea reuniunii liderilor.

„Vrem să obținem o ameliorare a relațiilor dintre SUA și Rusia, nu vrem să batem pasul pe loc, vrem mai multă interacțiune constructivă”, a spus Volker.

În acest scop „este nevoie ca în Ucraina să se obțină progres”.

„Știu, am auzit-o de la președinte, el dorește pacea, vrea să rezolve criza, vrea ca Ucraina să-și recâștige teritoriul, este limpede”, a spus Volker.

Recent, la Belgrad, a avut loc o întrevedere a lui Kurt Volker cu Vladislav Surkov, consilier prezidențial de la Kremlin.

La întâlnire, cei doi diplomați au discutat în detaliu posibilitatea desfășurării misiunii ONU de menținere a păcii în estul Ucrainei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...