Acum şapte ani în Moldova aveau loc alegeri anticipate. În urma scrutinului Plahotniuc a intrat pentru prima dată în Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acum şapte ani, la 28 noiembrie 2010, în Republica Moldova aveau loc alegeri parlamentare anticipate. În urma scrutinului, în Parlament au intrat patru formaţiuni politice, PLDM, PDM şi PL formând „Alianţa pentru Integrare Europeană – 2”, cu 59 de mandate. PCRM a acumulat doar 42 de mandate de deputat, fiind în opoziţie.

La scrutinul din 28 noiembrie 2010 au participat 40 concurenţi electorali, iar rata de participare a constituit 63,37%. Astfel, patru formaţiuni politice au trecut pragul electoral şi au acces în Parlament şi anume: PCRM — 42 mandate, PLDM — 32, PDM — 15 şi PL — 12.

Tot în urma scrutinului din 28 noiembrie, actualul preşedinte democrat Vlad Plahotniuc a acces pentru prima dată în Parlament, după ce, cu o săptămână înaintea alegerilor a fost inclus pe poziţia a doua în lista candidaţilor Partidului Democrat la funcţia de deputat.

Alegerile anticipate din 28 noiembrie 2010 au avut loc după ce nici în urma scrutinului din 5 aprilie 2009, nici în urma celui din 29 iulie 2009, Parlamentul nu a reuşit să aleagă un preşedinte, iar referendumul naţional privind trecerea la modalitatea de alegere directă, de către întreg poporul a preşedintelui ţării, din 5 septembrie 2010, a eşuat pe motivul prezentării la scrutin a mai puţin de o treime din alegătorii cu drept de vot. Doar 30,29% de cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat atunci la urne, fiind necesară prezenţa a cel puţin 33%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...