Un grup de autori au cerut astăzi suspendarea directorului AGEPI/ VIDEO

Un grup de autori cu  face apel către Guvern să o suspende pe Lilia Bolocan din funcția de director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală.

Aceștia susțin că Lilia Bolocan apără interesele mediului de afaceri, și nu drepturile autorilor.

Se întâmplă după ce Asociației Naționale „Copyright” i-a fost retrasă licența de colectare a remunerației compensatorii de la agenții economici care produc sau importă echipament și suporturi materiale utilizate la reproducerea în scopuri personale a operelor publicate.

Licența a fost retrasă după ce „Copyright” a depus o cerere în judecată prin care a solicitat de la o companie de telefonie mobilă să achite remunerația. Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației obștești „Copyright”, compozitorul Liviu Știrbu, a declarat că decizia AGEPI a generat doar bugetului de stat prejudicii în valoare de sute de mii de lei și aceasta conform celor mai modeste calcule. Potrivit lui, recent pe acest caz a fost inițiat o cauză penală pentru depășire de atribuții. Compozitorul susține că, în condițiile în care directorul unei instituții ca AGEPI, care trebuie să apere drepturile autorilor, este vizată într-un asemenea dosar, Lilia Bolocan trebuie să fie suspendată din funcție.

Compozitorul Oleg Baraliuc a menționat că în toate lumea se colectează remunerații de la agenții economici care produc sau importă echipament și suporturi materiale utilizate la reproducerea în scopuri personale a operelor publicate legal. Adică, de la vinderea CD-urilor, DVD-urilor etc. „Copyright” a solicitat această remunerație și de la companiile de telefonie mobilă din țară, însă una dintre ele a refuzat, iar Asociația s-a adresat în judecată. Într-un moment, directoarea AGEPI i-a solicitat Asociației să retragă cererea de chemare în judecată, motivând că „așa trebuie” și că, dacă cererea nu va fi retrasă, va fi suspendată licența care îi permite Asociației „Copyright” să colecteze remunerațiile. Lucru care și s-a întâmplat.

Compozitorul și interpretul Vitalie Catană și-a exprimat speranța că Asociația „Copyright” va activa din nou, conform legii. „Cel puțin eu, nu-mi doresc mult și nu am decât o singură așteptare – ca totul să fie conform legii și să ni se apere drepturile”, a notat producătorul muzical.

Pavel Gamurari, reprezentantul Uniunii Compozitorilor din Moldova, a declarat că recent a avut o discuție cu colegii săi din România, care susțin că la ei drepturile de autor sunt cu adevărat respectate, iar sistemul în acest sens este pus pe roate și este transparent. Potrivit lui, deși în Republica Moldova în acest sens există o lege, aceasta nu funcționează. „Cerem ceea ce ni se cuvine și ceea ce merităm. Sunt, de fapt, niște bănuți și aceia sunt luați”, a remarcat Pavel Gamurari.

Eugenia Turuta, care a publicat peste 60 de cărți de specialitate în diverse țări, a declarat că decizia Liliei Bolocan este în detrimentul autorilor, de aceea, trebuie să-și prezinte demisia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.