Expertă de la București: Uniunea Europeană nu mai acceptă ca guvernarea de la Chișinău să se joace cu mesajele europene după bunul plac

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană nu mai acceptă ca guvernarea de la Chișinău să se joace cu mesajele europene după bunul plac, este părerea analistei de la București Raluca Răducanu, care a comentat astfel contradicțiile în UE și Republica Moldova, de la finalul săptămânii, privind presupusa deblocare a finanțării.

„Imaginea proiectată în urma acestei degringolade mediatice este pentru mine acea a unei guvernări care, pentru moment, a pierdut controlul asupra stabilirii agendei publice de comunicare și care a început să se teamă atât de efectele economice, cât și de efectele politice ale ratării finanțării europene”, a declarat experta într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ea este de părere că guvernarea și partidele care o alcătuiesc s-au construit invocând o orientare pro-europeană și, pentru a-și menține imaginea, ele au nevoie să ceară de la Uniunea Europeană cât mai mult, chiar dacă știu că nu vor primi.

„Şi mai important, au nevoie să livreze populației povești de succes. Doar că de data aceasta artizanii acestor mesaje s-au rătăcit în povestea pe care au încercat s-o creeze sau au ignorat că de la Bruxelles va veni o clarificare”, a mai comentat sursa citată.

Ea susține că „din momentul acesta Uniunea Europeană nu mai acceptă ca guvernarea de la Chișinău să se joace cu mesajele europene după bunul plac”.

„Şi cred că și guvernarea de la Chișinău a înțeles că nu mai poate să facă acest lucru. De aici și reacția din comunicatul de presă al Ministerului de Finanțe după clarificările venite de la Bruxelles privind acordarea împrumutului”, a mai spus Raluca Răducanu.

La sfârșitul săptămânii trecute, guvernarea, prin vocea premierului Pavel Filip, anunța că finanțarea pentru Republica Moldova ar fi fost deblocată. Ulterior delegația UE la Chișinău a dezmințit aceste informații, invocând o serie de condiționalități pentru deblocarea finanțării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...