Anexarea Crimeei de către Federația Rusă nu a împiedicat unele firme din Republica Moldova să continue afacerile în peninsulă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anexarea Crimeei de către Federația Rusă n-a împiedicat unele firme din Republica Moldova să continue afacerile în peninsulă. Asta chiar dacă lungimea rutei comerciale s-a dublat, iar pe fir au intrat firme rusești intermediare. Lucrurile nu s-au schimbat nici după ce Kievul a calificat comerțul cu Crimeea, fără acordul său, ca fiind o activitate similară cu finanțarea terorismului.

Distileria Magliv din Alușta, un orășel turistic de pe coasta de sud-est a peninsulei Crimeea, seamănă cu o vilă mediteraneană: clădiri vopsite în galben aprins, palmieri și pini de jur împrejur, marea la o aruncătură de băț, conform unei investigații a RISE Moldova.

În ultimii ani, din Republica Moldova aici au ajuns etichete și sticle pentru băuturi spirtoase în valoare de câteva milioane de euro.

Expeditorul – Moldavskii Standart SRL, companie producătoare de alcool din orașul Tvardița, raionul Taraclia. Firma a fost fondată de Nicolai Luțik, afacerist originar din Crimeea și cetățean al Bulgariei și al paradisului fiscal – Belize.

Relațiile dintre cele două companii au început acum ani buni și au continuat, chiar dacă cu turații reduse, și după ce Federația Rusă a anexat Crimeea, iar autoritățile de la Kiev au blocat comerțul cu peninsula. Însă nu direct, ci prin firme rusești care intermediau tranzacțiile.

Potrivit datelor obținute de RISE Moldova din registrului vamal ucrainean, din 2012 și până în martie 2014, când trupele ruse au debarcat în peninsulă, Magliv a achiziționat de la firma din Tvardița etichete și sticle cu valoare de import de peste 1,9 milioane de euro.

23 aprilie 2014. La aproape o lună de când Crimeea a intrat sub jurisdicția Federației Ruse, Moldavskii Standart reia exportul în peninsulă. Firma din Tvardița apare deja în registrul vamal rus drept furnizor de etichete și sticle pentru băuturi alcoolice tari. Punctul final de livrare a mărfii, indicate în documentele vamale, rămâne același orășel Alușta din Crimeea. Oficial, însă, diferă destinatarul.

În locul firmei ucrainene Magliv, care recepționa oficial marfa până la anexarea Crimeii, sticlele și etichetele sunt importate de către Vintaj, o companie rusească intermediară cu sediul în orașul Krâmsk, regiunea Krasnodar, amplasat la extremitatea sud-estică a Federației Ruse, la circa 400 km distanță de Alușta.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...