Importul produselor de azbest va fi interzis; Autoritățile lasă la discreția cetățenilor demolarea acoperișurilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova va interzice, începând cu anul 2019, importul produselor ce conțin minerale fibroase de azbest, asta după ce Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a operat unele modificări la legea cu privire la restricția și interdicția acestui produs, adoptată anul trecut. Cauza ar fi impactul negativ asupra sănătății oamenilor și asupra mediului.

Astfel, Ministerul a elaborat și adoptat un proiect de lege prin care prevede restricționarea și interzicerea în comercializare a oricărui produs ce conține azbest. Acestea sunt cerințele legislației Europene, care a interzis deja exportul și importul acestui produs.

„Azbestul este recunosc la nivel European ca cel mai periculos produs. Azbestul sporește îmbolnăvirea cancerului. La moment, cel mai mare furnizor de produse este Federația Rusă. Piața Europeană a interzis importul acestor produse”, a afirmat șeful direcției management al deșeurilor și substanțelor chimice, Svetlana Bolocan.

Conform legii, produsele ce conțin azbest care au intrat în ţară rămân cu condiția ca cetățeanul să îl elimine la el în gospodărie.

„Legea prevedea ca cei care sunt consumatori clasici să poată să preia alte timpuri de produse. Persoanele care folosesc azbestul în gospodărie, sunt rugate să-l eliminate din gospodărie și respectiv să nu-l mai folosească. Cel mai mult poate fi afectată populația care foloseşte azbestul la lucrările fizice a acoperișului casei, deoarece din cauza prafului care este eliminat de acoperiş sporește riscul de răspândire a cancerului în societate”, a conchis Bolocan.

Produsul de azbest este folosit cel mai mult pentru acoperișul casei. Mineralul este foarte rezistent la temperaturi înalte, la acțiunea acizilor, folosit în trecut pe scară largă în industria de construcții, în producerea izolatoarelor electrice și termice, în industria navală, în industria cauciucului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...