Aspectul tehnologic

Ucraina a amenajat trei lacuri de acumulare la nord de Naslavcea: Lacul principal al Centralei hidroelectrice nr. 1 de lângă oraşul Novodnestrovsk (care are un volum ce depăşeşte cantitatea anuală de apă din Prut), un bazin artificial cu un volum similar lacului Ghidighici (35 milioane de metri cubi) şi lărgeşte încontinuu lacul aflat pe Nistru, situat între Centrala hidroelectrică nr. 1 şi Centrala hidroelectrică nr. 2, care avea iniţial acelaşi volum de apă cât lacul Ghidighici. Ucraina cere acum încă 19 hectare pentru a lărgi Nistrul pe malul drept. Toate aceste amenajări de bazine au drept scop conservarea unei cantităţi cât mai mare de apă pentru a face cât mai mult curent electric.

Aspect juridic

Toate lucrările efectuate de statul ucrainean contravin legislaţiei internaţionale, precum şi celei moldo-ucrainene. Complexul hidroenergetic Dnestrovsk funcţionează fără reguli de exploatare. Absenţa unui cadru juridic favorizează partea ucraineană în demersul ei de a împiedica deversarea cantităţii necesare de apă R. Moldova. Kievul solicită părţii moldoveneşti perpetuarea acestui haos. Mai mult, Ucraina ascunde intenţionat volumul apei deversate la punctul Naslavcea. R. Moldova nu poate monitoriza volumul de apă oferit de complexul Dnestrovsk.

Aspectul ecologic

După darea în exploatare a complexului în 1987, volumul apei anuale în Nistru a scăzut de la 10 kilometri cubi la 5 kilometri cubi, ceea ce reprezintă echivalentul apei anuale ce curge pe Prut în doi ani şi jumătate. De asemenea, debitul a scăzut de la 318 metri pe secundă în 1981 la 250 de metri cubi pe secundă în1992. Având drept scop să acumuleze cât mai multă apă în lacurile sale, Ucraina oferă R. Moldova apă doar în orele de vârf, în restul perioadei unei zile nu există scurgere, Nistrul este o baltă. Cel mai afectat de segment al Nistrului este Naslavcea-Otaci. Construcţia altor şase hidrocentrale, cu lacurilor lor de acumulare, va diminua şi mai mult cantitatea de apă oferită Moldovei. Aceasta nu poate interveni, deoarece a cedat în 2010 Ucrainei barajul de la Naslavcea, ce oferă acces la apa din cele trei lacuri menţionate mai sus.