„Echidistantul” președinte Dodon îndeamnă guvernarea să renunțe la „geopolitică” şi la „retorică antirusească”, revenind la parteneriatul real cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Summitul Parteneriatului Estic a confirmat caracterul iluzoriu al integrării europene a Republicii Moldova, spune şeful statului Igor Dodon, care condamnă acțiunile guvernelor proeuropene de la Chişinău, dar îndeamnă partenerii internaționali să ajute în continuare ţara noastră. Într-un amplu comentariu privind Summitul Parteneriatului Estic, Dodon transmite că în situația creată, „guvernarea ar trebui să fie sinceră cu cetățenii și să renunțe la lozinci false cu caracter geopolitic”, însă, în continuare spune că „guvernarea este pur și simplu obligată să renunțe la pronunțata sa retorică antirusească”, întrucât „revenirea la parteneriatul strategic real cu Rusia este o necesitate dictată de moment”.

Dodon constată că „dezamăgirea europenilor față de Chișinău e constantă”, iar „șansele Moldovei de a se integra în UE sunt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii. Se adeverește că pînă acum guvernările pro-europene au promovat o geopolitică a iluziilor”.

„Dacă perspectivele integrării în UE lipsesc, înțelegem că guvernarea de la Chișinău utilizează retorica sa geopolitică antirusească nu atît pentru a deveni atractivă pentru Occident, că nu este, ci pentru a-și crea un fundal ideologic favorabil pe intern, din considerente politice și electorale. Astfel, retorica și geopolitica antirusească este nu doar nejustificată, ci și complet inutilă pentru relațiile cu Occidentul. Și este extrem de nocivă pentru dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova, deoarece creează dezbinare etnică și socială internă, prejudiciază bunele relații cu partenerii din Est, în special cu Federația Rusă. În ultimii ani, cetățenii Republicii Moldova au fost supuși unei campanii de manipulare masive, scopul căreia era și este de a demonstra că aderarea la Uniunea Europeană este nu doar un obiectiv realizabil, ci și că se va produce într-un viitor apropiat. Și aceste manipulări se făceau și se fac pe fondul gravelor probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar și a mesajelor clare venite de la Bruxelles că UE nu intenționează să se extindă”, se arată în comentariul lui Dodon.

În opinia acestuia, făcând-o pe pro-europenii, cei de la putere „au distrus relațiile de parteneriat strategic cu Federația Rusă, au provocat artificial conflicte și scandaluri care ne-au îndepărtat de partenerii noștri estici, care au jucat tot timpul un rol important în dezvoltarea economiei țării noastre”.

În situația creată, Dodon afirmă că „guvernarea ar trebui să fie sinceră cu cetățenii Republicii Moldova și să renunțe la lozinci false cu caracter geopolitic. Sarcina primordială trebuie să fie îmbunătățarea calități vieții oamenilor, dar nu jocurile cu invocarea lozincilor geopolitice care creează iluzii și apoi dezamăgiri”.

„Le mulțumim partenerilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova și ne exprimăm speranța că acesta se va regăsi și în continuare în calitatea vieții cetățenilor. Totodată, și partenerii europeni, și guvernarea, și fiecare dintre noi trebuie să recunoaștem că Moldova trebuie să aibă o politică externă echilibrată, căci numai o astfel de politică poate aduce beneficii”, se mai arată în mesajul lui Dodon.

Deşi spune că guvernarea ar trebui să renunțe la retorica geopolitică, Dodon transmite exact mesaje geopolitice, şi anume că „guvernarea este pur și simplu obligată să renunțe la pronunțata sa retorică antirusească”.
„Revenirea la parteneriatul strategic real cu Rusia este o necesitate dictată de moment, acest lucru îl conștientizează oamenii și trebuie să îl conștientizeze și cei care la moment controlează Parlamentul și Guvernul. Timpul experimentelor geopolitice și a jocurilor politice a trecut. Și acest lucru trebuie să-l înțeleagă și cei de la putere. Iar dacă nu-l vor înțelege, nu au decât să-și asume consecințele. Pentru că poporul nu va mai tolera distrugerea țării sub lozinca unei geopolitici a iluziilor”, mai spune Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...