Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru dezvoltarea capabilităților militare nemijlocite

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova cere ajutorul NATO pentru implementarea fazei a II-a a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, ce presupune dezvoltarea capabilităţilor militare nemijlocite. O solicitare în acest sens a fost făcută de noul ministru al Apărării, Eugen Sturza.

În cadrul unei întrevederi, la Bruxelles, cu locţiitorul asistentului secretarului general NATO pentru Politici de Apărare şi Planificare, Jonathan Parish, ministrul Apărării a apreciat contribuţia Alianţei Nord-Atlantice la implementarea fazei I a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), prin expertiza oferită la elaborarea documentelor strategice în domeniul apărării — Strategia Naţională de Apărare (SNA) şi Strategia Militară (SM). În acest sens, Eugen Sturza l-a informat pe Jonathan Parish că SNA a fost aprobată de Guvern, iar SM este în proces de finalizare.

De asemenea, ministrul Sturza s-a referit la Proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, demarat în 2006, în rezultatul căruia au fost colectate 3 245 tone de pesticide de pe întreg teritoriul ţării, dintre care 956 de tone au fost distruse cu sprijinul NATO.

Eugen Sturza a accentuat că Republica Moldova are ca obiectiv strategic reformarea sectorului de apărare şi a solicitat, în acest sens, sprijinul NATO pentru implementarea fazei a II-a a DCBI, ce presupune dezvoltarea capabilităţilor militare nemijlocite.

Un aspect important al dialogului l-a constituit intenţia ţării noastre de a continua contribuţia la misiuni şi operaţiuni internaţionale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...