''Solicităm populaţiei aflate în zona de pericol să evacueze imediat pentru că există un risc potenţial al unei erupţii mai mari'', a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho.

Acesta a precizat într-o conferinţă că 40.000 de persoane dintre cei circa 90.000-100.000 de locuitori aflaţi pe o rază de 8-10 km în zona de restricţie din jurul vulcanului Agung au fost evacuate.

''Deocamdată nu au fost evacuaţi toţi rezidenţii. Mai sunt cei (care nu au fost mutaţi) ale căror animale domestice nu au fost încă evacuate. Au rămas cei care simt că sunt în siguranţă'', a declarat acesta adăugând că personalul de securitate face eforturi să convingă populaţia rămasă să îşi părăsească locuinţele, iar cei care se opun ar putea fi evacuaţi forţat.

Autorităţile indoneziene au anunţat luni ridicarea nivelului de alertă de erupţie de la 3 la 4, maxim, în insula indoneziană Bali şi mărirea razei de securitate din jurul craterului vulcanului până la 10 km.

Aeroportul internaţional Ngurah Rai din Bali şi-a încetat luni operaţiunile ca urmare a creşterii nivelului de alertă în privinţa vulcanului Agung. Instalaţiile aeroportuare vor rămâne închise timp de 24 de ore, cu revizuiri periodice ale situaţiei la interval de 6 ore, a declarat Sutopo Purwo Nugroho.

Vulcanul Agung s-a "trezit" în luna septembrie, iar, la acel moment, autorităţile au decretat nivelul maxim de alertă, 140.000 de persoane fiind evacuate. O lună mai târziu, situaţia s-a calmat şi mulţi locuitori s-au întors la casele lor. Vulcanul Agung a erupt din nou marţi forţând 25.000 de persoane să se pună la adăpost.

Acesta este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, un vast arhipelag însumând 17.500 de insule.

Cu o înălţime de 3.031 metri, vulcanul a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 şi 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.