Avionul ce-l transportă pe suveranul pontif a decolat la ora 22,10 (21,10 GMT), din Roma, şi urmează să aterizeze luni, în jurul orei 13,30 (07,30 GMT), la Rangoon, capitala economică a Myanmarului.

"Vă cer să mă însoţiţi în rugăciune, pentru ca prezenţa mea să fie, pentru aceşti oameni, un semn al apropierii şi al speranţei ", a declarat papa, duminică, în piaţa Sf. Petru, în faţa a 30.000 de credincioşi.

Acesta a exprimat de asemenea duminică "marea sa durere" după atentatul terorist care a provocat vineri moartea a 305 persoane, printre care numeroşi copii, într-o moschee din Sinai, în Egipt, ţară pe care a vizitat-o în aprilie.

Anterior, prefaţând turneul de şase zile în Myanmar şi Bangladesh, care îl va aduce în centrul uneia dintre cele mai mari crize umanitare din lume, agenţia DPA menţiona că suveranul pontif vizitează această zonă în contextul în care 620.000 de musulmani rohingya au fugit din Myanmar în Bangladesh din luna august, ca rezultat al ceea ce a fost descris de Naţiunile Unite drept un "exemplu de manual de epurare etnică".

În Myanmar, papa Francisc urmează să se întâlnească cu şeful armatei, generalul Min Aung Hlaing, cu lidera Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru Pace, dar şi cu călugări budişti influenţi.

Potrivit DPA, se aşteaptă ca, în discuţiile cu aceştia, suveranul pontif să abordeze problema minorităţii rohingya, deşi Biserica Catolică din Myanmar l-a îndemnat pe Francisc să evite să se refere direct la această minoritate musulmană, pentru a nu irita sensibilităţile locale.

Multe persoane din Myanmar, inclusiv oficialii guvernamentali, folosesc termenul de "bengali" atunci când se referă la rohingya, pentru a face aluzie că aceştia sunt intruşi din Bangladesh, şi contestă afirmaţiile ONU potrivit cărora aceştia ar fi persecutaţi de armată.

Papa se va afla în Myanmar în perioada 27-30 noiembrie, iar în Bangladesh între 30 noiembrie şi 2 decembrie — într-o vizită planificată înainte de escaladarea crizei rohingya.

Cu câteva zile înainte de sosirea Papei, Myanmar-ul şi Bangladesh-ul au semnat un acord cu privire la repatrierea refugiaţilor rohingya, însă, potrivit ONU, pentru aceştia nu este încă sigur să se întoarcă acasă.

Vizita Papei în Bangladesh include pe 1 decembrie o întâlnire interreligioasă la Dacca, la care vor participa şi unii dintre membrii comunităţii rohingya, însă pe moment nu este clar în ce măsură aceştia vor intra în contact cu Papa Francisc.