Evoluții și amenințări din spațiul cibernetic – discutate la Chișinău. Cum s-a desfășurat evenimentul

Cyber Drill_2

Între 21 și 23 noiembrie, în incinta Centrului de Excelență în Domeniul TIC „Tekwill”, a avut loc exercițiul regional de testare a abilităților de protecție împotriva atacurilor cibernetice ALLERT Cyber Drill.

Proiectul a fost implementat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) și găzduit la nivel național de Î.S. Centrul de Telecomunicații Speciale, cu scopul de a spori aptitudinile echipelor naționale și regionale (CIRTs) de comunicare și de reacție la incidente cibernetice.

Peste 170 de participanți din 25 de țări din CSI și UE, precum România, Luxemburg, Belgia, Lituania, Serbia, Macedonia, Albania, Cipru, Tadjikistan, Ucraina, Muntenenegru, Bosnia și Herțegovina ș.a, s-au întrunit în cadrul ALLERT Cyber Drill.

# Prima zi de lucrări s-a desfășurat în formatul unei conferințe, cu panele de discuții pe marginea problemelor și tendințelor actuale în domeniul securității cibernetice.

# Din a doua zi a evenimentului, echipele s-au antrenat să răspundă operativ la atacuri cibernetice de diferite tipuri, în baza a 8 scenarii de lucru, pe care le-au aflat doar în momentul exercițiilor. Acestea au primit sarcinile în regim interactiv și au avut la dispoziție un timp limitat pentru a veni cu o soluție. Aproape 30 de experți și traineri din țările UE și CSI au antrenat și au jurizat echipele participante la ALLERT Cyber Drill 2017.

Cyber Drill_1

Cyber Drill_2

Marco OBISO, Coordonator Securitate Cibernetică, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) este de părere că scopul inițiativei a fost atins: „Acesta a fost primul ciber-drill organizat în regiunea CSI și suntem încântați să vedem o implicare activă din partea Uniunii Europene. S-a simțit spiritul de colaborare dintre țările din cele două regiuni, iar schimburile de cunoștințe și bune practici au făcut ca acest eveniment să fie unul de succes, grație eforturilor depuse de Guvernul Republicii Moldova în sensul organizării nemijlocite a evenimentului și facilitării interacțiunilor dintre participanți”.

Cyber Drill_6

Inițiativa ALLERT Cyber Drilla fost susținută de Cancelaria de Stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și de partenerii: Universitatea Tehnică a Moldovei, Orange, IBM, BASS System, Centrul de Guvernare electronică, It-Lab, Moldcell și alte companii din sectorul privat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente