17:53:04 25.04.2024
Stiri

UE va acorda R. Moldova, până la finele anului, 21,5 milioane de euro, dar banii NU sunt oferiți în cadrul asistenței macrofinanciare

Economie 26.11.2017 13:30 Vizualizări2303 Autor: Ziarul National
UE va acorda R. Moldova, până la finele anului, 21,5 milioane de euro, dar banii NU sunt oferiți în cadrul asistenței macrofinanciare


După ce Delegația UE la Chișinău a precizat că Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, nu a anunţat la Bruxelles deblocarea asistenţei macrofinanciare şi nici disbursarea sigură a primei tranşe din cele 100 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2018, așa cum a anunțat Guvernul R. Moldova, Ministerul Finanțelor a făcut mai multe precizări.

Ministerul Finanțelor arată, într-un comunicat de presă, că e vorba de finanțări separate, care diferă atât prin sumă de bani alocată, cât și prin condițiile de acordare.

Potrivit Ministerului Finanțelor, suportul bugetar din partea UE este acordat sub formă de granturi pentru reformele sectoriale implementate deja în anul 2016. „În urma evaluării, Comisia Europeană a decis acordarea suportului bugetar pentru patru programe și anume: liberalizarea regimului de vize, reforma în domeniul finanțelor publice, liberalizarea comerțului și reforma poliției. În acest sens, în luna decembrie 2017 urmează să fie debursate 21,5 milioane de euro. Despre acest fapt a anunțat Guvernul R. Moldova pe 23 noiembrie, după discuțiile dintre prim-ministrul Pavel Filip și comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn”, precizează instituția.

De asemenea, la 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, au semnat cu Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro țării noastre, se mai arată în comunicatul ministerului.

„40 de milioane de euro urmează să fie acordate sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Acordul urmează să treacă prin procedura de ratificare atât de către R. Moldova, cât și de către UE. Menționăm că asistența macrofinanciară va fi acordată țării noastre în trei tranșe și doar după evaluarea UE privind respectarea acțiunilor agreate pentru fiecare tranșă. În total au fost convenite 28 de acțiuni”, cităm din același comunicat de presă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md