Andrian Candu, despre referendumul privind abrogarea sistemului mixt: Societatea civilă să își asume eșecul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, declară că inițiativa societății civile de organizare a unui referendum privind anularea sistemului electoral mixt, votat de PD și PSRM în vara acestui an, nu va avea sorți de izbândă și asta pentru că în spatele inițiatorilor ar sta unele forțe politice. Astfel, acesta declară că societatea civilă își va asuma eșecul acestui scrutin.

„Este o inițiativă pe care au dreptul să și-o asume cei din așa-numita societate civilă, fiindcă eu văd mai multă tentă politică în cazul de față. Eu văd că deja se depășește elementul de societate civilă, dar să nu întrăm în calificative”, a declarat Candu în cadrul unei emisiuni televizate.

Chiar dacă Constituția Republicii Moldova prevede că cetățenii pot cere modificarea legislației prin intermediul unui referendum, Candu declară că trebuie respectate toate procedurile, dar chiar și așa anticipează că plebiscitul va eșua.

„Este clar prevăzută procedura, numărul de semnături. Dacă vor reuși, atunci bravo, jos pălăria în fața lor. Dar, toate măsurătorile, toate sondajele de opinie, arată că majoritatea cetățenilor R. Moldova doresc sistemul electoral mixt și vor să-și aleagă direct reprezentantul lor în Parlament. De aceea, tind să cred că va fi un exercițiu eșuat. Totuși, inițiativa le aparține și sunt liberi s-o realizeze”, a conchis Andrian Candu.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile cer organizarea unui referendum legislativ privind anularea sistemului electoral mixt, înţelegere la care au ajuns PD şi PSRM în primăvara-vara acestui an.

Reprezentanții societății civile îşi motivează solicitare prin faptul că, în prezent, Republica Moldova se află într-o situație dificilă, în care un partid (PD – n.r.) cu rată scăzută de popularitate a reușit să obținută controlul tuturor puterilor în stat.

Astfel, potrivit lor, referendumul legislativ este unicul instrument prevăzut de către Constituție și Codul Electoral, care oferă posibilitatea ca cetățenii să intervină atunci când Parlamentul le-a întors spatele celor care le-a dat mandatul.

Grupul de inițiativă îşi mai motivează solicitarea prin faptul că experții Comisiei de la Veneția au avizat negativ proiectul de lege privind sistemul electoral mixt elaborat de PD şi PSRM, inexistenţa unui consens larg între partidele politice privind trecerea la votul mixt, experienţa statelor vecine – România, Ucraina sau Georgia, care au renunţat la acest sistem de vot, precum şi modul în care diaspora este discriminată de noul sistem de vot.

În context aceştia, fac apel către societate de a fi susținuți în inițierea unui referendum legislativ privind anularea legii sistemului electoral mixt. De asemenea, grupul de inițiativă cere tuturor partidelor politice susţinere în procesul respectiv.

Conform procedurii, grupul de iniţiativă trebuie să colecteze 200 de mii de semnături.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...