Donald Tusk cere progrese din partea Marii Britanii în următoarele 10 zile, pentru încheierea acordului cu UE în luna decembrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat, vineri, că este posibil un acord între UE și Marea Britanie până la summitul UE din luna decembrie, însă a adăugat că discuțiile pe această temă „rămân o provocare uriașă”, relatează Reuters și BBC News.

„Este posibil să înregistrăm progrese suficiente (în cele trei dosare prioritare: drepturile cetățenilor, o soluție financiară și problema graniței irlandeze) în negocierile pentru Brexit până la summitul din decembrie. Însă aceasta rămâne o provocare uriașă. Trebuie să vedem progrese din partea Marii Britanii în următoarele zece zile asupra tuturor subiectelor, inclusiv asupra Irlandei”, a scris Tusk pe Twitter, după o întrevedere cu premierul britanic Theresa May.

Potrivit liderilor UE, Bruxellesul îşi doreşte să înregistreze progrese în trei domenii (drepturile cetăţenilor, o soluţie financiară şi problema graniţei irlandeze), înainte de începerea negocierilor pentru viitoarele relaţii comerciale.

Anterior, președintele Consiliului European i-a cerut premierului britanic Theresa May să concretizeze oferta de Brexit până la summitul din 14-15 decembrie, pentru a putea negocia viitoarele relații comerciale, scrie Mediadfax.

După discuția de vineri cu Donald Tusk, May a precizat că este o „atmosferă foarte pozitivă” în jurul negocierilor.

„Există încă probleme asupra diferitelor subiecte pe care le negociem și care trebuie rezolvate, însă a existat o atmosferă foarte pozitivă în cadrul discuțiilor și sentimentul sincer este că vrem să mergem înainte împreună”, a afirmat May.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu au convenit deocamdată în privința facturii de Brexit, în condițiile în care Londra va părăsi Blocul comunitar în martie 2019. Dacă Marea Britanie va menține volumul actual al angajamentelor financiare faţă de UE, ar fi vorba despre aproximativ 40 de miliarde de euro în doi ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...