Votat de Parlament; Modificări noi pentru instanțele de judecată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiție, de orice persoană interesată, în termen de 15 zile de la data comunicării. Modificări în acest sens a fost votat de Parlament.

Astfel, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiție de către persoanele care au depus sesizarea, inspecția judiciară sau judecătorul vizat în hotărâre, în termen de 15 de zile de la data recepționării hotărârii motivate, doar în partea ce se referă la procedura de emitere sau adoptare.

Contestaţiile se vor examina de un complet format din 5 judecători, comparativ cu 9 în prezent. Termenul de examinare nu va putea depăşi 30 de zile.

Parlamentul a aprobat modificări la un șir de acte legislative, survenite odată cu completările operate la Codul de procedură civilă al Republicii Moldova, prin care se stabilește competenţa instanţelor de judecată şi modul de atac al actelor de dispoziţie judecătoreşti.

Astfel, materialele privind demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale se va înainta Curţii Supreme de Justiţie de către organele care au desemnat persoanele respective în componenţa CEC, precum şi de către membrii comisiei. Hotărârea acesteia va putea fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie. În prezent, materialele de demitere se înaintează Curţii Supreme de Justiţie.

O altă modificare se referă la faptul ca sumele datorate sub orice formă Casei Naţionale de Asigurări Sociale să fie urmărite prin intermediul judecătoriilor, dar nu a curţilor de apel, precum în prezent.

Totodată, decretele cu privire la cetăţenie vor putea fi contestate în ordinea generală a contenciosului administrativ, dar nu la Curtea Supremă de Justiţie.

De asemenea, competenţa de a suspenda sau înceta activitatea sindicatelor va fi atribuită judecătoriilor, dar nu Curţii Supreme de Justiţie.

Modificările mai prevăd ca toate aspectele ce ţin de limitarea activităţii şi încetarea activităţii partidelor politice să fie examinate în primă instanţă de către judecătoria competentă, dar nu de Curtea de Apel Chişinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...