"Când vorbim despre independenţă, ce ne-a uimit a fost faptul că Parlamentul, când a adoptat Legea cu privire la energetică, a intervenit în activitatea regulatorului fixând anumite prevederi în ceea ce priveşte metodologia de stabilire a tarifului. Acest lucru ni s-a părut foarte ciudat şi deloc în conformitate cu principiul de independenţă a ANRE, un principiu foarte important, stabilit inclusiv de legea energetică europeană. În trecut am avut câteva experienţe neplăcute în ceea ce priveşte implicarea politicului în activitatea ANRE, iar în prezent vrem să ne asigurăm că regulatorul energetic îşi îndeplineşte funcţia de sine stătător, fără să i se spună ce să facă prin intermediul unei legi adoptate de Parlament", a declarat Dirk Buschle pentru Europa Liberă.

ANRE adoptă decizii arbitrare

Un alt aspect care îngrijorează secretarul Comunităţii Energetice se referă la modul în care funcţionează ANRE.

"Orice decizie a acestei instituţii urmează să asigure reguli clare pe piaţă, iată de ce hotărârile trebuie să fie justificate şi foarte bine explicate. Decizia în privinţa metodologiei nu a fost nici explicată şi nici justificată, prin urmare, poate fi considerată arbitrară. Pentru a evita acest lucru, am sesizat Republica Moldova şi data viitoare neapărat vom lucra alături de ANRE pentru a ne asigura că asemenea situaţii nu se vor mai repeta. De ce acest lucru este important pentru cetăţeni şi nu doar pentru câţiva experţi în energetică? Deoarece, într-un final, această metodologie nu reprezintă doar un instrument tehnic, ci stabileşte foarte clar în ce condiţii un operator poate funcţiona într-o ţară", afirmă Dirk Buschle.

Proiectele de interconectare cu România ar putea fi paralizate

Potrivit lui, în comunitatea energetică au fost multe dispute care aveau la bază acest aspect şi impactul poate fi catastrofal.

"Nu spunem că ANRE trebuie să stabilească metodologia într-un fel sau altul, tot ce le cerem e să asigure transparenţă, astfel încât operatorii să poată funcţiona după reguli clare. Astfel s-ar evita o dispută între investitori şi stat care ar paraliza sectorul energetic al Republicii Moldova şi ambiţiile sale de reformare a sectorului în următorii ani. Nu este o îngrijorare abstractă şi asta pentru că, la moment, în ţară se derulează mai multe proiecte de infrastructură energetică, inclusiv de interconectare cu România. O eventuală dispută la nivel naţional ar paraliza aceste proiecte”, susţine secretarul Comunităţii Energetice.

Amintim că pe 13 noiembrie 2017, Secretariatul Comunităţii Energetice a trimis o scrisoare conducerii Republicii Moldova în care anunţă despre deschiderea cauzei ECS-9/17, se arată într-un comunicat al acestei instituţii internaţionale.

Nu este asigurată independenţa ANRE

"În urma analizei unei modificări recente a metodologiei privind tarifele de distribuţie a energiei electrice, Secretariatul şi-a format opinia preliminară conform căreia Moldova nu a implementat prevederile şi principiile relevante ale legislaţiei comunitare privind energia, în special în ceea ce priveşte reflectarea costurilor şi independenţa autorităţii de reglementare", afirmă Secretariatul Comunităţii Energetice.