De la 1 noiembrie, de când cei peste 65.000 de pensionari care după promisiunile guvernului trebuia să primească pensii mai mari cu 17%, mai mulţi pensionari au sunat la redacţie pentru a se plânge că au fost minţiţi, iar pensiile lor nu au crescut în unele cazuri măcar cu un leu. Unul dintre aceştia este Tudor Asandei din Edineţ, care se indignează că nu a primit în plus nici un leu. „Cei de la guvern sunt nişte mincinoşi, aşa să scrieţi, numai minciuni spun la televizor”, spune supărat bărbatul. Tatiana Golea din Cahul ne întreabă în ce a constat reforma pensiilor, dacă cei care au avut salarii mici au acum pensii la fel de mici, iar cei cu salarii grase au şi pensii grase.

„Pentru oamenii de la sate nu s-au mărit deloc pensiile. Am fost şi la poştă, şi la Casa teritorială Cahul şi mi-au spus că celor care au cotă de pământ şi care au avut salarii mici nu li s-au majorat pensiile. Mi s-au adăugat 8 lei, bani din care îmi pot procura două pâini pe lună. Cică 65 de mii de persoane vor beneficia de majorare, din această listă cei de la sate nici câte 50 de lei nu au primit în plus. Care sunt rezultatele acestei reforme, sărăcirea celor de la sate şi îmbogăţirea celor de la guvernare?”, se întreabă femeia.

„Oamenii ne ameninţă, dar nu noi facem legile, noi le respectăm”

Pentru a înţelege mai bine reforma pensiilor şi indexarea acestora după noua formulă propusă de guvernare, am solicitat mai multe opinii de la şefii unor case teritoriale de asigurări sociale. Aceştia ne-au comunicat că oameni nu au înţeles corect noua reformă a pensiilor şi îi vizitează zilnic, se plâng, unii îi ameninţă cu răfuiala fizică, funcţionarii trebuind să le explice de ce nu li s-a majorat pensia sau de ce au parte de o majorare considerabilă. „Oamenii nu au înţeles corect această valorizare. Şi la Ialoveni vin şi întreabă de ce nu li s-a majorat pensia, noi le explicăm că guvernul a stabilit pentru fiecare an din perioada 1999-2009 un anumit coeficient. Dacă în anii aceştia salariatul a avut, de exemplu, un salariu de 50 de lei, atunci nici valorizarea nu s-a aplicat. Însă din aprilie 2018 şi această categorie de pensionari va avea parte de indexare a pensiilor, procentul nu este cunoscut deocamdată, dar pensiile se vor majora”, ne explică Ludmila Mereacre, şefă a CNAS Ialoveni.

Continuarea citiţi pe Jurnal de Chişinău.