Cinci moldoveni au spart 30 de bancomate din România, blocând aproape 3.000 de carduri bancare

Doi moldoveni au fost aretaţi preventiv, iar alţi trei au statut de suspecţi, după ce au spart 30 de bancomate din România, blocând aproape 3.000 de carduri bancare.

Cei cinci montau dispozitive de skimming pe ATM-uri din Bucureşti, după care transmiteau datele către persoane necunoscute care au clonat cardurile bancare copiate și au  retras banii din numerar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și Australiei.

Potrivit DIICOT, în perioada martie-iulie 2017, membrii grupării au acționat pe teritoriul României, în București, montând dispozitive de copiere a datelor de pe cardurile bancare și camere video pentru înregistrarea momentului tastării codului PIN, pe bancomatele aparținând mai multor instituții bancare.

Dispozitivele au fost montate pe un singur model de bancomat, respectiv NCR 5887, acestea fiind special adaptate pentru dimensiunile acestuia.

Cei cinci au acționat în echipe de câte două persoane, venind și părăsind România, pe rând.

Cei cinci au acționat în echipe de câte două persoane, timp de aproximativ 2-3 săptămâni fiecare, montând dispozitive de skimming pe bancomate aparținând instituțiilor bancare menționate anterior.

Fiecare echipă a avut zone favorite în care a acționat, dispozitivele de skimming fiind montate la intervale de 2-3 zile, însă uneori și în fiecare zi. De asemenea, fiecare membru al echipei era specializat, montând fie camera video, fie skimmer-ul propriu-zis.

De asemenea, din investigații a reieșit că, în acest an, persoanele vizate ar fi incendiat un ATM amplasat în București.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.