(FOTO) Acesta este alimentul de bază al omenirii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fasolea este una dintre cele mai bune surse de proteine, fiind baza multor modele de alimentaţie din întreaga lume. Mai mult de 18.000 de specii sunt cultivate pe tot globul motiv pentru care este considerată una dintre alimentele de bază şi de încredere are umanităţii. Nu doar omul s-a hrănit cu diferite tipuri de fasole, dar şi animalele pe care le-a crescut pe lângă casă.

Fasolea Pinto

Fasolea Pinto este cea mai folosită în SUA mai ales pentru faptul că atunci când este gătită cu alte ingrediente le preia uşor aroma, devenind extraordinar de savuroasă. Se poate consuma fiartă, piure sau chiar prăjită. Textura cremoasă o face potrivită pentru o mulţime de feluri de mâncare.

 

Fasolea neagră

Boabele destul de dulci de fasole neagră devin cremoase şi moi atunci când sunt gătite. În multe gastronomii din America de Sud le găsim în combinaţie cu orez.

Fasolea Navy

Aceste boabe mici, albe şi ovale şi-au căpătat denumirea pentru că erau nelipsite din meniul US Navy în secolul trecut. Au o aromă discretă, care devine densă odată ce sunt gătite, mai ales datorită faptul că absorb aromele ingredientelor alături de care sunt gătite. Sunt foarte potrivite alături de preparate din carne.

Fasole ”rinichi” kidney şi cannellini

Denumirea acestui tip de fasole vine de la forma pe care o are. Cannellini are aceeaşi formă, doar că este de culoare albă. Ambele sunt potrivite pentru supe, pentru nachos sau supă minestrone.

Fasole Marele Nord

Acest tip de fasole are tot formă de rinichi, doar că este mult mai plată. Se foloseşte în general pentru supe şi pentru piureuri de fasole.

Fasolea verde

Fasolea verde se găteşte de obicei în stare proaspătă, încă se găseşte şi congelată sau conservată. Se poate sota, se foloseşte în supe, salate, sau tocăniţe.

Fasole lima

Fasolea lima este una dintre cele mai contestate, însă odată ce îi dai o şansă vei descoperi că este dulce, cremoasă, fină. Poţi să o adaugi în salate alături de alte tipuri de legume şi condimente.

Fasole fava

Alături de morcovi şi brânză ricotta, fasolea fava poate fi o salată delicioasă pentru prânz. De asemenea, se poate găti sub formă de piure care se serveşte fie ca atare, fie pe felii de pâine crocantă.

Năutul

Năutul a fost cultivat în Estul Mijlociu încă din anii 3000 î. Hr. Este ingredientul principal din hummus, falafel, dar se poate găti într-o mulţime de alte feluri.  

Soia

Soia se cultivă în Asia de mii de ani şi este procesată pentru a se obţine tofu, lapte, ulei, margarină sau sos. Este folosită şi pentru hrana animalelor.

Fasole mung

Fasolea mung se foloseşte atât pentru feluri de mâncare sărate, cât şi pentru deserturi. Este specifică Indiei şi Chinei unde este consumată crudă, fermentată, conservată, gătită.

Lintea

Lintea are avantajul de a fierbe mult mai repede decât fasolea datorită dimensiunilor sale mici. Se găseşte în mai multe variante de culori, fiecare având aroma sa, dar şi texturi diferite. Din linte puteţi face salate, supe, ciorbe, mâncăruri.

Mazărea

Mazărea, la fel ca celălalte tipuri de fasole, se găseşte în tot timpul anului. Dacă o vreţi proaspătă, o puteţi consuma primăvara, dar congelată sau la conservă este în magazin mereu. Se poate găti în orice fel îţi trece prin cap.
 

Fasole black-eyed

Această fasole şi-a căpătat denumirea datorită punctelor negre pe care le are în centru. În america de sud se mănâncă în noaptea de Revelion pentru că se crede că aduce prosperitate. Se poate folosi pentru supe, fiind dulce şi cremoasă. 

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...