/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Peste două sute de gospodării au acces la apă. La Todirești a fost inaugurat un apeduct

24 noiembrie 2017, ora 18:33

Localnicii au ieșit astăzi la marginea satului, pentru a sărbători inaugurarea apeductului. Fântâna arteziană din vârful dealului, care aprovizionează cu apă jumătate de sat, a fost sfințită de preoți.

Ne-a făcut să avem apă permanent. Să nu umblăm plângând pe drumuri că nu avem apă. În casă nu am, n-am avut bani ca să îmi trag, dar în ogradă am și sunt mulțumită”.

Cu căldările o căram, unde era fântâna mai aproape era mai ușor, dar unde mai departe trebuia de două-trei ori să aduci cu căldările și care mai avea vite, păsări”.

Apă avem destulă. Avem și în case, și în ogradă. Avem apă și în baie, spălăm, robinet avem în casă unde spălăm vasele”.

Noi trăim pe vale acolo, avem fântâni, le curățim în tot anul, acum suntem foarte bucuroși pentru că suntem doi bolnavi în casă, copii s-au împrăștiat”.

Profir Cibotari s-a născut și și-a trăit toată viața în satul Todirești, Anenii Noi. De când se ține minte, a cărat apă cu căldarea de la fântână. Apariția apei la robinet i se pare un miracol.

Încălzim apă și tot frumos aici numai clătim, dar cu apă caldă spălăm tot frumos și clătim la robinet cu apă rece. Când avem animale fântâna aceasta nu se mai oprea”, spune Profir Ciobatari, locuitor Todirești.

Apa care vine din fântâna arteziană o va folosi la spălat, la adăpatul vitelor, păsărilor, dar și în alimentație. Moș Profir nu schimbă apa de la fântână cu nimic.

Fântâna e izvor, eu izvorul nu-l schimb cu nimic. Vrem noi nu vrem, dar e mai curată”, afirmă Profir.

Am avut timpuri când târâiam de la fântână cu 40 de m adâncime cu copii mici și cu animale în jurul casei. Greu ne-a fost. Avem baia, bucătăria, mașina de spălat, afară o folosim pentru grădină, la animale”, explică Olga Leunten, locuitoare Todirești.

Inițial, în sat exista doar o fântână arteziană. Oamenii au săpat-o cu puterile proprii. Nu ajungea însă apă pentru tot satul.

Apa este viață, deoarece a fost necesitate în comuna Chetrosu, anume satul Todirești să construim încă o sondă și să montăm un turn de apă pentru aprovizionarea cu apă potabilă a tuturor sătenilor”, afirmă Leonid Zalevschi, primarul comunei Chetrosu.

Proiectul a fost inițiat în 2015 și a fost finanțat de Fondul Ecologic. Construcția apeductului a durat doi ani. În total, proiectul a costat două milioane 300 mii de lei. Apeductul construit va aproviziona cu apă peste 200 de gospodării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram