07:54:16 18.04.2024
Stiri

Cetățenii R. Moldova trebuie să-și facă griji din cauza norului RADIOACTIV din Europa? Date privind POLUAREA aerului în republică

Social 24.11.2017 17:38 Vizualizări12434 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova trebuie să-și facă griji din cauza norului RADIOACTIV din Europa? Date privind POLUAREA aerului în republică
Poză simbol


Serviciul Hidromoteorologic de Stat anunță că valorile radiației gama (unde electromagnetice de frecvențe foarte mari, produse de interacțiuni între particule subatomice, cum ar fi la dezintegrările radioactive- n.r.) se încadrau, ieri, în limitele normei admisibile.

Astfel, conform datelor colectate de la cele șapte staţii manuale și de la cinci automate, amplasate pe platformele meteorologice din R. Moldova, aceste valori se situau pe 23 noiembrie sub limita de avertizare cu 0,1 sau 0,15 μSv/h, cei mai mari indici fiind înregistrați la stația din Soroca și la cea din satul Bravicea, raionul Călărași.

Potrivit experților din domeniu, în municipiile Chişinău, Bălţi și satul Mateuţi din raionul Rezina, nivelul poluării aerului, conform evaluării indicilor calităţii aerului atmosferic, era redus în ziua de ieri.

Totuși, concentraţia maximă pentru dioxidul de azot a depăşit norma sanitară în mun. Chișinău, pe str. Fântânilor, str. Uzinelor și bd. Moscova de 1,2 ori, iar în mun. Bălți, pe str. Ștefan cel Mare - de 1,4 ori.

Astăzi, mișcarea slabă a maselor de aer a creat premise pentru majorarea concentrațiilor noxelor, iar mâine - schimbarea situației sinoptice, influența unui front atmosferic cald și vântul din sud-est moderat vor contribui la dispersia poluanților din aer.

Menționăm că, acum trei zile, Rusia a confirmat existența unui nor radioactiv deasupra Europei. Potrivit serviciului meteorologic din Rusia, în luna septembrie curent au fost găsite concentrații „extrem de ridicate” ale izotopului radioactiv Ruteniu-106, dar neagă că ar fi avut loc un accident nuclear, după poluarea radioactivă detectată.

Conform oficialilor, cea mai mare concentrație a fost înregistrată în Argayash din regiunea Chelyabinsk, sudul Urailor, aici fiind înregistrată o „poluare extrem de ridicată” de Ru-106, depășind 986 de ori poluarea naturală de fond.

Acest nor radioactiv ar fi afectat 14 țări din Europa.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md