'Eu, Emmerson Dambudzo Mnangagwa, jur că, în calitate de preşedinte al Republicii Zimbabwe, voi fi loial Republicii Zimbabwe şi voi respecta, susţine şi apăra Constituţia şi legile din Zimbabwe,' a declarat noul preşedinte în cadrul ceremoniei desfăşurate pe un stadion din Harare, în prezenţa a zeci de mii de susţinători.

Învestirea lui Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, întoarce pagina conducerii autoritare exercitate timp de aproape patru decenii de Robert Mugabe, 93 de ani, rămas cel mai vechi şef de stat de pe planetă până marţi, când a fost obligat de armată, de propriul partid şi de stradă să iasă din scenă.

Încă din zorii zilei de vineri, locuitorii capitalei s-au înghesuit la porţile National Sports Stadium pentru a-l aclama pe noul preşedinte, de la care aşteptările sunt uriaşe într-o ţară cu o economie ruinată de reforme devastatoare.

Robert Mugabe a fost împins să demisioneze printr-o lovitură de forţă a armatei, care a preluat controlul asupra ţării în noaptea de 14 spre 15 noiembrie, după demiterea lui Mnangagwa, fost vicepreşedinte şi un stâlp al regimului după obţinerea independenţei ţării în 1980.

Emmerson Mnangagwa, supranumit 'Crocodilul', a fost înlăturat la ordinul primei doamne, Grace Mugabe, care vedea în el un rival la succesiunea preşedintelui Mugabe, a cărui sănătate e tot mai fragilă.

După ce a rezistat mai multe zile presiunilor şefilor armatei, ale partidului său Zanu-PF şi alte străzii, 'tovarăşul Bob' a sfârşit prin a demisiona marţi, sub ameninţarea unei proceduri de destituire din partea parlamentului.

La trei zile după căderea regimului Mugabe, soarta fostului preşedinte şi a soţiei sale rămâne deocamdată incertă. Cotidianul guvernamental The Herald a scris vineri că Mnangagwa a discutat joi cu Mugabe, promiţându-i acestuia şi familiei 'condiţiile de securitate şi de bunăstare maximale'.

În schimb, purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte, George Charamba, a dezminţit categoric că acesta ar fi primit imunitate. 'Nu există niciun motiv să-i fie acordată imunitate, nu a fost vorba niciodată despre asta în timpul discuţiilor', a afirmat el.

Sosit miercuri dintr-un scurt exil în Africa de Sud, Emmerson Mnangagwa a promis că va face din redresarea economiei şi crearea de locuri de muncă prioritatea sa absolută.

În condiţiile unei rate a şomajului estimate la 90%, populaţia ţării trăieşte din mici activităţi în economia informală. Alţii au emigrat, cei mai mulţi în ţara vecină Africa de Sud.

În pofida aşteptărilor populaţiei, profilul şi personalitatea noului preşedinte suscită şi unele îngrijorări. Mnangagwa, care a fost aliatul cel mai fidel al lui Mugabe, trage după el o reputaţie de executant al 'treburilor murdare' de represiune ale fostului şef de stat. Potrivit Amnesty International, 'zeci de mii de persoane au fost torturate, au dispărut sau au fost ucise' în regimul Mugabe.

Dornic să liniştească îngrijorările, Mnangagwa s-a prezentat ca 'slujitor' al ţării şi a adresat mai multe apeluri 'tuturor patrioţilor să lucreze împreună'.

Principalul partid de opoziţie, Mişcarea pentru Schimbarea Democratică (MDC), pledează pentru un guvern de uniune naţională până la alegerile prevăzute în 2018. 'Sper că preşedintele Mnangagwa va demonstra că ţara şi-a schimbat direcţia. Sper că el va evita să cadă pradă tentaţiei de a păstra singur puterea', a declarat pentru AFP liderul MDC, Morgan Tsvangirai.