Andrei Năstase: Dacă UE va debloca finanțarea, o va face pentru cetățenii Moldovei și nu pentru guvernare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă Uniunea Europeană va decide să deblocheze finanțarea pentru Republica Moldova, atunci acest lucru va fi făcut pentru a susține cetățenii, dar nu guvernarea, susține președintele Platformei DA, Andrei Năstase, aflat în aceste zile la Bruxelles, acolo unde se desfășoară summitul Parteneriatului Estic.

Potrivit Europa Liberă, Năstase a participat joi seară o întâlnire a liderilor Partidului Popular European, una din principalele forțe politice europene. În cadrul întâlnirii pentru pregătirea summitului Parteneriatului estic a fost adoptată o declaraţie privind viitorul acestei formule de cooperare dintre Uniunea Europeană și mai multe foste republici sovietice. În declaraţie se spune că PPE va continua să pledeze pentru o cooperare mai strânsă cu țările membre în cadrul unui model Parteneriatul Estic Plus, care presupune aderarea acestora la uniunea vamală, la uniunea energetică, și la piața unică digitală, cooperarea în domeniul securității și al apărării, și reducerea tarifele de roaming.

Declaraţia PPE condamnă, între altele, schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova „de către elitele politice menită să-şi menţină controlul politic şi să elimine opoziţie”. Orice asistență macrofinanciară și tehnică a UE trebuie să fie însoțită de condiţionalităţi stricte și orice sprijin financiar trebuie să servească poporul și generațiile viitoare, se mai spune în declaraţia PPE.

„Pentru noi, în calitate de partid de opoziție, este extrem de important ca Republica Moldova să aibă capacități de a valorifica mult mai eficient oportunitățile oferite de către mecanismele Parteneriatului Estic. În același timp, obiectivul nostru este ca aceste reforme să continue și să devină ireversibile. Am spus că sprijinim această abordare nouă a Uniunii Europene, după principiul „more for more, less for less”/„mai mult pentru mai mult, mai puțin pentru mai puțin”; am spus că, și din opoziție, dar mai ales atunci când vom prelua puterea, vom susține aprofundarea cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniile energetic, comerț, educație, transporturi ș.a., iar pentru noi o prioritate va fi colaborarea cu Uniunea Europeană în sfera digitală. Și în acest context, noi am făcut un demers către Uniunea Europeană, către acest summit al Parteneriatului Estic, că o măsură care ar apropia enorm statele membre ale Uniunii Europene cu cele ale Parteneriatului Estic ar fi reducerea tarifelor de roaming în beneficiul oamenilor noștri”, a declarat Andrei Năstase.

El a vorbit și despre posibilitatea deblocării finanțării pentru Republica Moldova de către Uniunea Europeană.

„Am avut comunicarea cu comisarul Hahn, am avut o anumită corespondență până la această etapă și m-a asigurat de faptul că ei vor veghea la respectarea drepturilor omului, la respectarea democrației, a cadrului normativ și democratic. În ceea ce am văzut a fost o condiționare și mai dură, și mai drastică și pe dimensiunea tehnică, dar și pe dimensiunea politică, legată de statul de drept, legată de democrație, așa că în momentul de față guvernarea are de muncit foarte și foarte mult pentru a putea obține această finanțare din partea Uniunii Europene. Știind de ce sorginte este această guvernare în Republica Moldova, nu am prea mari așteptări de la ea. Dacă într-o bună zi banii vor fi dați, vor fi dați doar pentru că Uniunea Europeană ține la cetățenii Republicii Moldova, ține la societatea din Republica Moldova, și nu o va face pentru guvernare sau pentru reușitele acestei guvernări”, a menționat Andrei Năstase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...