Siegfried Mureșan: UE întinde o mână Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic, dar este esențial ca ţara să fie condusă de politicieni care vor să întindă o mână înapoi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană întinde o mână Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic, dar este esențial ca această ţară să fie condusă de politicieni care vor să întindă o mână înapoi, iar acest lucru înseamnă implementarea reformelor pe care Uniunea Europeană și Republica Moldova le-au agreat și pe care cetățenii le așteaptă. Mesajul este transmis de vicepreședintele comisiei pentru buget din Parlamentul European, Siegfried Mureșan.

Potrivit oficialului european, la Summitul Parteneriatului Estic de astăzi, Uniunea Europeană (UE) va transmite foarte clar celor 6 state partenere, printre care şi Republica Moldova, că, de acum înainte, este dispusă să coopereze mult mai strâns cu statele care doresc o apropiere mai rapidă de UE și va coopera mai puțin cu statele care nu își doresc o relație mai apropiată.

„Practic, UE întinde o mână tuturor țărilor din Parteneriatul Estic interesate de o cooperare mai strânsă. Ține doar de Republica Moldova și de Guvernul de la Chișinău cât de multe dintre beneficiile apropierii de UE vor ajunge la cetățeni. Este esențial, așadar, ca Republica Moldova să fie condusă de oameni politici care vor să întindă o mână înapoi, iar acest lucru înseamnă implementarea reformelor pe care Uniunea Europeană și Republica Moldova le-au agreat și pe care cetățenii le așteaptă”, spune Mureşan.

Chiar dacă au fost oferite fonduri nerambursabile majore, Mureşan apreciază că, din păcate, ritmul reformelor este prea lent, iar cel mai mult au de suferit cetățenii.

„Am alocat statelor din Vecinătatea estică fonduri nerambursabile în valoare de 544 de milioane de euro în 2017, iar, în Bugetul UE din 2018, vom aloca alte 602 milioane de euro tocmai pentru a sprijini aceste reforme. Din păcate, ritmul reformelor este prea lent, iar cel mai mult au de suferit cetățenii din aceste state care își doresc un parcurs proeuropean în direcția creșterii economice și a nivelului de trai, a independenței justiției și a respectării statului de drept. De aceea, UE trebuie, totodată, să condiționeze sprijinul financiar acordat statelor din Vecinătatea estică de pași concreți de reformă. Acest lucru l-am mai cerut și într-o recomandare privind Summitul Parteneriatului Estic pe care am votat-o săptămâna trecută în plenul Parlamentului European”, mai spune vicepreședintele comisiei pentru buget din Parlamentul European, Siegfried Mureșan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...