Summitul UE cu țările din Parteneriatul Estic ar putea fi eclipsat de Brexit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderii din Uniunea Europeană se întâlnesc vineri la Bruxelles cu reprezentanții din șase țări partenere din fostul bloc comunist, dar Summitul Parteneriatului Estic va fi probabil eclipsat de Brexit, relatează agenția DPA.

La reuniunea de la Bruxelles, organizată sub egida președinției estoniene a Consiliului Uniunii Europene, România va fi reprezentată de către președintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Summitul de vineri va fi cea de-a cincea oară, începând din 2009, când UE are întâlniri cu liderii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, care au fost sub influența puternică a Rusiei, reuniunea având drept scop o tot mai mare apropiere din punct de vedere politic și economic cu Europa.

Dar, potrivit AFP, la summitul de astăzi vor fi evitate subiecte precum conflictul ucrainean și perspectivele de aderare ale celor șase țări la UE. Ca un indiciu al prudenței lor extreme și al dificultăților de a se pune de acord asupra chestiunilor ce-i divizează, textul final al summitului nu va face nici o mențiune în legătură cu conflictul declanșat de către separatiștii proruși în Ucraina, care s-a soldat cu 10.000 de morți începând din 2014. Nu se va menționa nici anexarea Crimeii de către Rusia, care a făcut obiectul unei condamnări puternice din partea UE la ultima întâlnire în acest format, la Riga, în 2015, scrie Agerpres.

Declarația finală comună ar urma să se limiteze la a face apel la „eforturi reînnoite pentru promovarea unei soluționări pașnice a conflictelor din regiune”. Ea omite, contrar a ceea ce s-a întâmplat în 2015, să menționeze în mod specific numeroasele conflicte secesioniste în fosta URSS în legătură cu care occidentalii acuză Rusia că are un rol ascuns: între Armenia și Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, între Georgia și separatiștii proruși care au proclamat două republici separatiste sau în regiunea Transnistria a Republicii Moldova.

„Summitul Parteneriatului Estic nu este un instrument pentru soluționarea conflictelor, ci un instrument pentru a discuta despre modul de a dezvolta și de a aprofunda parteneriatul nostru”, a afirmat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil al UE, citat de AFP.

În opinia premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, UE este principalul atu al guvernelor eurofile „pentru a combate propaganda rusească foarte agresivă”.

De această dată, UE preferă să pună accentul pe o listă cu „20 de avantaje concrete pentru cetățenii” pe care ea promite că-i susține, cerând totodată o luptă sporită împotriva flagelului corupției, mai multă democrație și o justiție independentă din partea partenerilor săi, foste republici sovietice.

Obiectivul este întărirea popularității UE în rândul opiniei publice din țările partenere, de exemplu printr-o mai mare deschidere a programului de studii în străinătate Erasmus, precum și sprijinirea financiară a întreprinderilor mici și mijlocii. Este avută, de asemenea, în vedere o reducere a tarifelor la roaming pentru telefonia mobilă.

Dar se așteaptă ca summitul să fie eclipsat de negocierile privind Brexit-ul, deoarece la reuniune va fi prezentă și șefa guvernului de la Londra, Theresa May, notează DPA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...