Iohannis şi Poroşenko se văd astăzi la Bruxelles. România decisă să negocieze până rezolvă chestiunea învățământului în Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi cel al Ucrainei, Petro Poroşenko, vor avea astăzi o întrevedere, prima după amânarea vizitei şefului statului român a vizitei sale la Kiev, ca urmare a adoptării noii legi a educaţiei în ţara vecină care interzice studierea în şcoli în limba minorităţilor naţionale, înclusiv în limba română. Întrevederea urmează să aibă loc în marja Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles, iar România este hotărâtă să negocieze până se va rezolva chestiunea învățământului în limba română din această țară.

„Astăzi voi avea mai multe întâlniri. Sigur o să mă salut cu toții liderii, dar voi avea o întâlnire cu președintele Ucrainei, domnul Poroșenko, fiindcă pentru noi este extrem de importantă legea învățământului din Ucraina și suntem foarte hotărâți să negociem până când se rezolvă chestiunea învățământului în limba română”, a spus șeful statului, înainte de a participa la reuniune, citat de Agerpres.

De asemenea, el a precizat că va avea o întâlnire şi cu premierul moldovean, Pavel Filip.

El a mai arătat că la Summitul Parteneriatului Estic va sublinia că este extrem de important ca în centrul atenției să fie cetățeanul.

„Astăzi Parteneriatul Estic se desfășoară într-un climat, aș zice eu, totuși optimist și piesa centrală a discuțiilor este un plan interesant care a fost propus, se numește 20 de livrabile pentru anul 2020. O altă noutate pentru acest parteneriat este faptul că se desfășoară la Bruxelles. Până acum toate aceste summituri au avut loc în alte capitale. Acest plan conține 20 de măsuri care sunt gândite a fi concrete și dacă vreți aș da câteva exemple: construcția unor instituții solide care luptă cu corupția sau pentru tineri extinderea mobilității într-un program Erasmus+ sau asigurarea securității cibernetice pentru partenerii din est. Eu voi sublinia în cadrul alocuțiunii mele că este extrem de important să avem în centrul atenției cetățeanul. Orice politică fie internă, fie externă este bună dacă are în centru cetățeanul și acesta trebuie să fie beneficiarul final al oricăror înțelegeri”, a mai spus Klaus Iohannis.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...