11:40:34 19.04.2024
Stiri

„Promo-Lex” recomandă aplicarea sistemului MIXT „NU mai devreme de alegerile din 2022”

Politică 24.11.2017 12:00 Vizualizări1254 Autor: Ziarul National
„Promo-Lex” recomandă aplicarea sistemului MIXT „NU mai devreme de alegerile din 2022”


Sistemul electoral mixt ar trebui aplicat cel devreme la alegerile din 2022 și doar după înlăturarea deficiențelor semnalate anterior de Asociația „Promo-Lex”, este recomandarea experților de la această organizație pentru autoritățile de la Chișinău.

Printre deficiențele subliniate de „Promo-Lex” se numără criteriile de formare a circumscripțiilor, oportunitatea utilizării resurselor administrative pentru alegeri, delegarea candidaților pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripție și competența teritorială de soluționare a litigiilor electorale pe teritoriul circumscripțiilor uninominale.

Analiza publicată de „Promo-Lex” vizează efectele care pot apărea în legătură cu implementarea sistemului electoral mixt, în special în cadrul circumscripțiilor uninominale, în varianta în care au fost trasate hotarele acestora de către Comisia Specială constituită în acest sens. Ulterior, Hotărârea de Guvern a fost votată pripit, fără ca să fie soluționată sesizarea depusă la Curtea Constituțională, dar și problema votării de către studenți.

„Șirul de probleme cu privire la schimbarea sistemului este prea mare ca alegerile parlamentare din 2018 să aibă loc în baza acestuia. Astfel, Asociația „Promo-Lex” recomandă Parlamentului să modifice Legea nr. 154/2017, astfel încât implementarea sistemului mixt să aibă loc cel devreme la alegerile parlamentare din 2022 și doar după ce vor fi înlăturate lacunele, iar cetățenii vor fi mai bine informați despre această schimbare”, recomandă experții electorali.

Deși legea stabilește că numărul alegătorilor dintr-o circumscripție este cuprins între 55.000 - 60.000, iar devierea numărului de alegători între circumscripţiile electorale uninominale nu trebuie să depășească 10%, între 15 și 30 circumscripții sunt constituite cu abatere de la marja de 10% stabilită de lege, constată „Promo-Lex”.

Totodată, experții spun că și cazurile de folosire a resurselor administrative în campania electorală nu sunt destul de clar reglementate de lege: „Dacă observăm faptul că anumiți primari și consilieri raionali au apartenență la anumite partide parlamentare, am putea intui că aceștia își vor exprima susținerea pentru candidați specifici la fotoliul de deputat. În acest sens, există riscul ca aceștia „să-și ajute” colegii de partid, prin folosirea resurselor și pârghiilor administrative pe care le au la dispoziție”.

„Promo-Lex” constată și probleme la formarea consiliilor electorale de circumscripție. Potrivit legii, membrii consiliilor electorale de circumscripție sunt propuși de către judecătorii, consiliile raionale și Adunarea Populară a Găgăuziei, dar și de către partidele politice. Dat fiind că circumscripțiile se formează în baza mai multor localități, nu este clar care consiliu raional anume (din cele incluse în circumscripție) poate propune candidați pentru consiliile electorale de circumscripție, iar aceeași situație am putea-o întâlni în cazul judecătoriilor.

Amintim că sistemul mixt a fost aprobat în această vară de democrați, socialiști și popular-europeni, în pofida faptului că Comisia de la Veneția nu a recomandat schimbarea sistemului mixt. Astfel, la alegerile parlamentare din 2018, 51 de deputați vor fi aleși în circumscripții, iar 50 - pe liste de partid.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md