(doc) Poți activa fără licență în industria turismului! Noile reguli pentru cei care vor să activeze în domeniu

media_moldova-vid01_08445100
Foto: canal3.md

Cei interesați de domeniul turismului vor activa în baza unor reguli noi, prevăzute într-un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, aprobate de Parlament în septembrie 2017 și publicat în Monitorul Oficial în octombrie. Noile prevederi reduc birocrația, creeză condiţii mai bune și simplifică procesul de a activa în industria turismului. Unii agenți economici din sectorul turismului și organizații de profil susțin modificările, însă există și unii care nu sunt de acord cu acestea.

Iată care sunt cele mai importante prevederi:

#1. Controlul calităţii serviciilor turistice prestate se efectuează de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei în conformitate cu prevederile Legii nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, în baza petiţiilor şi a sesizărilor consumatorilor privind calitatea nesatisfăcătoare a serviciilor turistice prestate.”

Aceasta înseamnă că nu mai există alte instituții care să efectueze controlul asupra calității serviciilor turistice prestate decât cea menționată mai sus și astfel nu se suprapun mai multe controale efectuate de diverse instituții. În acest fel, scade birocrația și agenții economici au spațiu de dezvoltare continuă, se reduce presiunea acestor controale asupra agenților economici din domeniu. Aceasta însă nu reprezintă un pericol în ce privește scăderea calității sau alte riscuri pentru consumatori, deoarece este un organ abilitat cu funcție de control, care poate fi sesizat în caz de necesitate și eventual poate interveni.

#2.„Titulari ai licenţelor de turism” se substituie cu textul „care practică activitate de turism în Republica Moldova”.

#3. A fost anulată condiția prin care agenții economici trebuiau „să asigure atragerea în ţară a turiştilor străini: turoperatorii – minimum 100 de persoane anual, iar agenţiile de turism – minimum 50 de persoane anual, începînd cu al treilea an de activitate”.

#4. Structurile de primire turistică ce deţin mai mult de 10 spaţii de cazare (camere şi/sau apartamente) au dreptul să obţină certificatul de clasificare de la entitatea acreditată la nivel internaţional sau local.

Au dreptul, dar nu obligația, ceea ce le oferă o libertate în activitate și stimulează agenții economici să practice activitatea turistică, și anume să ofere servicii de cazare în condiții mai lejere decât cele impuse anterior. Aceasta însă nu înseamnă haos, deoarece vor fi notificate autoritățile locale despre practicarea activității de turism, astfel va exista o evidență a agenților economici ce practică această activitate.

#5. Certificatul de clasificare se eliberează gratis, pe termen nedeterminat. Structura de primire turistică se va adresa autorităţii centrale pentru turism pentru reconfirmarea actului cu cel puţin 10 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate.”

„Gratis” – facilitate foarte utilă și cu perspectivă de dezvoltare a agenților economici, „pe termen nedeterminat” – scutire de anumite cheltuieli inutile, respectiv indirect stimularea agenților economici prin oferirea acesteia.

#6. Tur operatorii nu mai sunt obligați să aibă în statele de personal ghid de turism – în cazul în care agenția de turism nu oferă excursii, atunci angajarea acestui ghid este fictivă și atragea după sine mai multe cheltuieli inutile.

#7. Pentru clasificarea structurilor de primire turistică nu mai e necesar certificatul de absolvire a cursurilor de perfecţionare profesională din cadrul Centrului Naţional de Perfecţionare a Cadrelor din Industria Turismului sau din cadrul altor instituţii în domeniu acreditate în condiţiile legii. Acesta e înlocuit de diploma de studii superioare de licenţă/masterat în domeniul turismului sau certificatul de absolvire a cursurilor de perfecţionare profesională.

În acest fel, este o reducere de cheltuieli, birocrație și cursuri inutile. Aceasta va duce la dezvoltarea turismului, în special în zonele rurale la dezvoltarea agroturismului, care până acum practic era blocată din cauza obligativității obținerii unor certificate ce se contraziceau unul pe altul și făceau aproape imposibilă activitatea acestora în condițiile legii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente