Siegfried Mureșan: Dacă Guvernul nu ar fi modificat legislația electorală acești bani ar fi fost deja la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă Guvernul ar fi mers ambițios pe drumul reformelor și, mai ales, nu ar fi modificat legislația electorală în ciuda avizului Comisiei de la Veneția, în prima parte a acestui an, acești bani ar fi fost deja la Chișinău astăzi și cetățenii Republicii Moldova s-ar fi putut bucura de ei. Aceasta a declarat europarlamentarul român din partea Partidului Popular European, Siegfried Mureșan, după ce Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat azi memorandumul privind asistența macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova în valoare de o sută de milioane de euro.

Potrivit europarlamentarului român, această întârziere e cauzată în exclusivitate de „neîndeplinirea angajamentelor de către acest Guvern și de către majoritatea din Parlamentul de la Chișinău”, care a votat modificarea legislației electorale. „Poziția Uniunii Europene este clară: „Vrem să ajutăm Republica Moldova, vrem să o ținem hotărât pe un curs proeuropean, vrem ca banii să ajungă cât mai repede la cetățenii Republicii Moldova, dar totul depinde de Guvernul de la Chișinău. Prin ceea ce au făcut până acum au întârziat ca acești bani să poată ajunge la oameni”.”, a menționat Mureșan într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Siegfried Mureșan a mai menționat că condiționalitățile pentru ca prima tranșă din această sută de milioane de euro să fie eliberată sunt foarte clare – sunt condiționalități tehnice și sunt condiționalități politice. Acestea țin de: statul de drept, combaterea corupției, reformarea Codului Audiovizualului și, mai ales, „punerea legislației electorale în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția”. „Aceasta a fost modificată în ciuda avizului Comisiei de la Veneția și atunci, instituțiile Uniunii Europene au spus foarte clar: „În aceste condiții, banii nu pot fi eliberați”. Deci, există condiționalități politice și condiționalități tehnice asumate la cel mai înalt nivel, la nivel european”, a opinat deputatul PPE.

Vedeți și: Acordul privind asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro din partea UE, semnat la Bruxelles

Nu în ultimul rând, europarlamentarul român a mai spus că dacă Uniunea Europeană va fi pe deplin satisfăcută, atunci efectuarea plății primei tranșe va avea loc „în prima parte a anului 2018”, iar dacă nu – nu va avea loc.
„Nu este nicio garanție a plății primei tranșe. Totul depinde, repet, de îndeplinirea angajamentelor de către Guvernul de la Chișinău. Memorandumul descrie condițiile și pune pe hârtie condițiile pe care în ultimele luni Uniunea Europeană în mod constant le-a prezentat și le-a dorit a fi îndeplinite”, a conchis oficialul european.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...