/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Rămași în voia sorții. O mamă și-a abandonat 4 copii, printre care și un bebeluș de 8 luni

missing
23 noiembrie 2017, ora 19:35

Am găsit-o pe Adelina de doar 8 ani cu frățiorul său, Gheorghiță în brațe în salonul de spital. Copii au fost aduși de Asistența Socială la Secția de Pediatrie din raionul Nisporeni acum 5 zile, după ce au stat aproape două săptămâni singuri acasă. Adelina, care și ea are nevoie de grija unei mame, spune ca un matur că deși îi este greu să îngrijească de frățiorul său, ea nu se plânge.

„ –Îți vine greu să-l îmbraci, cum te descurci? –Bine, nu-mi vine greu, e ușor, dar, se duce, nu stă să-l îmbrac”, spune Adelina.

Este prea mică să înțeleagă de ce mama lor nu mai vine să-i vadă. Femeia, a dispărut de aproape două săptămâni, spun autoritățile. Fata spune că mai are o soră de 13 și un frate de 6 ani. Fratele s-a adăpostit la o rudă, iar sora a fugit de acasă și se află acum la o vecină.

„Mi-a luat telefonul și l-a vândut pe 200 de lei. Și-a luat geanta, hainele și s-a dus de acasă, la o prietenă”.

Adelina nu mai merge la școală, iar când au rămas singurei, în vizită venea o rudă care îi ajuta, dar de cele mai multe ori făcea singură foc și de mâncare. Fetița ne-a povestit că mama uneori îi bătea, iar tatăl lor este la muncă peste hotare: „–Vă este dor de mama? -Nu. –Ai vrea ca să vină acasă? –Da, dar să fie la locul ei. Dacă făceam ceva, ne bătea, dar tata nu ne bate și ea fumează și bea. –De tata vă este dor?- Da. Tata nu ne bate, dar ne spune să nu mai luăm sau să stricăm”.

Copiii au fost găsiți întâmplător de către asistenta socială din localitate când aceasta a mers să vadă dacă mama copiilor i-a vaccinat. Imediat ce a observat că micuții au rămas singuri, aceștia au fost preluați de autorități și internați la spital, pentru că ambii aveau probleme de sănătate.

„Copii au fost aduși într-o stare gravă. Înghețați, flămânzi. Copii aveau infecție respiratorie. Acum, merge spre bine, posibil zilele astea să-i transferăm la centrul de pansament”, spune Vasile Țîbuleac, șeful secției pediatrie Nisporeni.

Reprezentanții de la Asistența Socială Raională susțin că familia dată este demult la evidență și era o familie cu probleme.

„Am sunat asistenta medicală, am văzut care e situația acolo, am văzut că mama nu este acasă de vreo 3-4 zile. Am internat copii, că altfel cum să-i lăsăm? Poate de scos drepturile de mamă, dacă ea face treburi de astea”, susține Silvia Profiri, specialist principal al secției mamei și copilului.

Acum autoritățile împreună cu poliția urmează să-i găsească și pe ceilalți doi frați ai micuților, dar și pe mama lor. Potrivit specialiștilor de la Asistența Socială, toți copiii vor fi duși la Centre de Pansament. Băieții ar putea ajunge la un Centrul de plasament din Chișinău, iar fetele la unul din satul Milești, raionul Nisporeni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram