Deşi Coreea de Nord nu are o doctrină nucleară oficială, se poate însă extrage o listă de ţinte nucleare, în caz de conflict, pornind de la viziunile militare ale Phenianului, scriu autorii studiului, Léonie Allard, Mathieu Duchâtel şi François Godement.

„Coreea de Nord nu are o distincţie clară între utilizarea armelor nucleare împotriva ţintelor militare şi utilizarea lor împotriva ţintelor civile”, se precizează în raportul ECFR.

„Pre-aprobarea decapitării”, astfel ar putea fi descrisă abordarea doctrinară a Coreei de Nord, scriu cei trei experţi, adăugând că prin această expresie se înţelege faptul că Phenianul „va ameninţa cu un atac nuclear în cazul în care va detecta pregătirea unui atac preventiv – fie el convenţional sau nuclear – împotriva regimului”.

Analiştii ECFR sunt de părere că Phenianul nu va accepta nicio ofertă de renunţare la programul său nucleară şi că întreaga „filosofie nucleară” a Coreei de Nord se bazează pe imperativul ieşirii ţării, ca imagine externă, din „inferioritate tehnologică”.

„Fără îndoială că arsenalul nuclear va rezista unei prime lovituri”, iar rezistenţa la „descurajare” a Phenianului este dependentă de o simplă tactică psihologică: ameninţarea că regimul nord-coreean va fi cel care va declanşa prima lovitură.

Vedeţi aici raportul integral.