20:54:44 19.04.2024
Stiri

ANALIZĂ // Corupția condamnă la SĂRĂCIE cetățenii R. Moldova: În 2016 puteau fi DUBLATE toate pensiile, dacă se renunța la FURAT

Economie 23.11.2017 17:40 Vizualizări1815 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Corupția condamnă la SĂRĂCIE cetățenii R. Moldova: În 2016 puteau fi DUBLATE toate pensiile, dacă se renunța la FURAT


Toate pensiile și ajutoarele sociale din R. Moldova puteau fi plătite dublu în anul 2016, dacă se renunța la actele de corupție care sufocă republica.

O analiză a Centrului „Expert-Grup” arată că pierderile anuale aduse Republicii Moldova de pe urma actelor de corupţie se cifrează în intervalul 8%-13% din Produsul Intern Brut și se ridică la suma de circa 11,8 - 17,7 miliarde lei numai în anul 2016 - cifră ce depășește toate cheltuielile pentru toţi pensionarii și pentru indemnizaţiile de asistenţă socială acordate cetățenilor R. Moldova în anul trecut.

Potrivit aceluiași studiu, volumul mitei plătite este mai mare decât cheltuielile anuale pentru toate drumurile din R. Moldova, iar pierderile din corupţie numai la executarea bugetului public sunt echivalente cu jumătate din valoarea tuturor pensiilor plătite anual. În ultimul domeniu, valoarea integrală a prejudiciilor de pe urma corupţiei la efectuarea cheltuielilor bugetare ar fi de cel puţin 4,2 miliarde lei pentru 2016 sau echivalentul a circa 50% din cheltuielile anuale pentru pensii.

„Expert-Grup” mai susține că și pierderile de pe urma corupției din domeniul gestionării patrimoniului public ar fi „impunătoare”, reieșind din faptul că valoarea patrimoniului încredinţat în gestiunea clasei politice și birocraţilor este cu mult peste 150 de miliarde lei anual.

Autoriii acestei analize conclucionează că pierderile de pe urma corupţiei sunt cu mult mai mari decât beneficiile obţinute de către părţile actului de corupţie.

„Pagubele de pe urma corupţiei nu sunt doar cele directe și imediate, adică doar cele sesizabile la momentul producerii actului de corupţie. Acestea au un efect multidimensional și care se propagă mult timp după momentul săvârșirii infracţiunii de corupţie. Costurile totale de corupţie depășesc cu mult beneficiile sumare obţinute de către beneficiarii actului de corupţie, reprezentând o pierdere netă pentru societate. De exemplu, o persoană care a intrat în posesia unui teren prin plata unei mite oficialilor, de regulă este mai puţin competitivă decât o persoană care ar fi intrat în posesia terenului fără a plăti mită, astfel nu se asigură cea mai eficientă utilizare a terenului dat. Prin urmare, recuperarea integrală a prejudiciilor aduse societăţii de regulă nu este posibilă, chiar prin confiscarea tuturor bunurilor rezultate din corupţie. Mai mult ca atât, pentru o perioadă mai lungă de timp, pagubele create de către actele de corupţie se generalizează și se extind, răsfrângându-se inclusiv asupra celor care au participat la actele de corupţie. Acest lucru poate fi exemplificat prin serviciile proaste în medicină, educaţie, securitate personală și a membrilor familiei etc., când beneficiarii de pe urma corupţiei apelează la serviciile respective (inclusiv păstrarea capitalurilor) din ţările dezvoltate, cu un nivel redus al corupţiei”, arată „Expert-Grup”.

Menționăm că o estimare recentă sugerează că pierderile globale pe ţările din UE sunt în intervalul 4,9% – 6,3% din PIB-ul global al UE-28. Totodată, la nivel internaţional, plăţile din mită sunt evaluate la circa 2% din Produsul Intern Brut (PIB) global.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md