Eurocomisarul Johannes Hahn anunță că UE deblochează finanțarea pentru Moldova

Moldova va beneficia de prima tranșă din cele 100 milioane euro oferite de UE în calitate de sprijin macro-financiar la începutul anului viitor. Despre aceasta a anunțat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johanes Hahn, care a menționat că UE a deblocat finanțarea pentru Republica Moldova.

Potrivit UNIMEDIA, oficialul european și prim-ministrul Pavel Filip a semnat un memorandum în această privință.

„Anii electorali mereu sunt foarte dificili. Uneori într-adevăr duc la încetinirea ritmului reformelor, alteori pot să le stimuleze. Așa sau altfel, astăzi vom semna un memorandum cu reprezentantul Giuvernului Republicii Moldova și, după toate formalitățile, în primul trimiestru al anului 2018, vor ajunge în Moldova. Cu toate acestea, următoarele tranșe vor depinde de progresele pe care Moldova le va face”, a declarat Johannes Hahn, citat de Unimedia.

Reamintim că, anterior premierul Pavel Filip a dat asigurări că prima tranșă a sprijinului macrofinanciar din partea UE va ajunge la începutul lui 2018 ăn Moldova.

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră presupune alocarea a 100 milioane de euro, dintre care 60 milioane de euro sub formă de credite preferențiale, iar 40 milioane de euro – sub formă de grant.

Prima tranșă va fi debursată în primul trimestru al acestui an, a anunțat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, la o întrevedere cu jurnaliștii partipanţi la Summitul Parteneriatului Estic.

Debursările se vor face în tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea a 28 de condiționalități înaintate de UE. Acestea se referă la guvernanța publică, combaterea corupției, reforme în sectorul energetic, guvernanța în sectorul financiar, mediul de afaceri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente