Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Despre referendum: plătește cine pierde

Despre referendum: plătește cine pierde

După ce au eşuat în referendumul de duminică la Chişinău, socialiştii (PSRM) forţează vocea şi se declară dispuşi să organizeze un nou referendum, de data asta la nivel republican, prin care să ceară noi împuterniciri pentru Igor Dodon, care se vaicără că „nu are puteri să facă ordine”. Dodon vrea „republică prezidenţială”. Socialiştii preconizează să colecteze, în cel mult 4 luni, două milioane de semnături în sprijinul referendumului. Ce-i drept, aceştia nu anunţă şi costurile lui, care se vor ridica la cel puţin 75 milioane de lei, faţă de 9 milioane, aruncate în vânt duminică, la Chişinău.

Încă un referendum? Sau un alt preşedinte?

Veronica Abramciuk, Fondul Internaţional „Alternative”

Noi mergem spre un alt preşedinte. Cel puţin aşa arată lucrurile. Dodon e bolnav de referendumuri încă din 2013, când a venit preşedinte la PSRM. Prima iniţiativă cu care a venit asta a fost: referendum anti-Chirtoacă. I-am zis că este ireal şi că nu trebuie să implice partidul în acţiuni prost gândite sau negândite, pentru că pune la bătaie imaginea formaţiunii. Nu a înţeles, dar cel puţin, în 2013, nu a reuşit. Uite că în 2017 a făcut referendum. E regretabil că 9 milioane de lei s-au dus pe apa sâmbetei, dar e bine că Dodon a putut să vadă că lumea nu-l crede. Până aici a fost. Într-un an de zile, Dodon nu a reuşit să facă nimic: niște jocuri de culise, plimbări și câteva scandaluri. De ochi lumii se dă mare luptător cu corupția și nedreptatea, dar de fapt e mână în mână cu guvernarea. E un speculant. Se declară de stânga, dar nu e marxist. Se declară socialist, dar cu maniere şi casă de oligarh, se declară ortodox, dar se întâlnește cu Papa de la Roma. Ce să crezi despre el? Şi cum să-i dai puteri mai multe, dacă el nici cu puterea pe care o are nu a făcut nimic?

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Alt președinte, fără discuții. Nu a făcut până acum nimic. Un pai nu l-a mutat din loc. Stă pe Facebook. E o coadă de topor. Chiar şi Voronin, cât de comunist a fost dar nu s-a atins de Limbă, de Istorie, a dat peste cap planul Kozak. Dar aista nu-i bun de nimic. E un om bolnav de sine. Că dacă am fi fost un stat în toată legea, nu ajungea președinte. Dar suntem o parodie. Stalin şi cu Hitler au făcut această parodie, care e un stat pentru hoţi, şi unul dintre ei este şi acest nemernic de Dodon, care vrea să ne lege de coada Rusiei. După pumnul pe care l-a primit în bot la referendumul de duminică, ar fi trebuit să înțeleagă: „gata, nu mă vor”, dar el se apucă de alt referendum. Nu poţi face referendum pentru că vrei să fii Napoleon sau Putin. E nebun. Şi trebuie tratat ca atare.

Profir Tanasciuc, inginer

Eu nu cred că boicotarea referendumului de duminică a fost o chestie bună. Personal am fost la referendum. Şi nu pentru că îmi plac socialiștii. Sau Dodon. Întrebarea scoasă la referendum era Chirtoacă, nu Dodon. Dacă nu ne place că orașul e delăsat, că în primărie înfloreşte corupția, trebuia să mergem la referendum. La fel ar fi și cu președintele: dacă nu își face treaba, la referendum și să vină altul. Altfel, degeaba ne plângem. Chirtoacă a putut face mai multe lucruri bune, lumea a fost cu el, dar nu a făcut. E vina lui. Un alt referendum – nu, un alt președinte – da. Noi nu putem schimba regimul de guvernare după pofta unui sau altui președinte. Președintele, parlamentul, guvernul să se înțeleagă și să lucreze pentru lume, nu pentru ei. Altfel, jos cu toții. Nouă păpuși nu ne trebuie.

Alecu Reniţă, Asociația „Parlamentul-90”

Personal, sunt pentru un alt președinte. Nu poţi să auzi în toate zilele referendum şi iar referendum, mai ales că toate aceste referendumuri sunt pe o platformă populistă. Ceea ce fac Igor Dodon şi socialiștii nu e decât o campanie electorală neîntreruptă, întreținută din bani publici. 9 milioane pentru referendumul de duminică sau alte 75-80 de milioane pentru un alt referendum, ce sunt? Bani publici. Aruncați în vânt. În condițiile sărăciei de la noi e un lux prea mare, ca să nu zic lipsă de bun-simț. Şi pentru ce? Pentru un moft. O republică prezidențială pentru noi ar fi o catastrofă, pentru că ceea ce vrea Dodon este o imitare a modelului rusesc, cu o putere pe verticală în mâinile unei singure persoane, asistată de securitate, interne şi armată. Asta vrea Dodon. Acest model distruge orice formă de democrație. E teroare. Nu cred că nouă asta ne lipsește. Noi, deputații primului parlament, vom veni cu o iniţiativă legislativă în parlament ca toate cheltuielile, în cazul referendumurilor care nu întrunesc nici 1/3 din numărul de voturi, să fie restituite din contul partidelor sau inițiatorilor acestor referendumuri. Vor referendumuri? Să se gândească și la costuri.